Культура

  • П'ятниця, Червень 21, 2024 - 12:50

    В режимі онлайн Папа Франциск спілкувався зі студентською молоддю в рамках ініціативи «Будуємо мости через Азійсько-Тихоокеанський регіон», яку організував Університет Лойоли в Чикаго разом з Папською Комісією для Латинської Америки. «Ми завжди повинні плекати надію», – заохотив він, підсумовуючи серію запитань та роздумів.

     

  • П'ятниця, Червень 21, 2024 - 11:20

    «Це Бог дарує нам цих людей. Це дар від Бога, що він був вашим чоловіком, чи сином. Але від самого початку ця людина – це Божа людина. І Бог попросив його захищати свою Батьківщину, тобто він відчув це покликання в собі, і захищав, і Бог забрав його додому», – такими словами о. Петро Мандзяк, священик Стрийської єпархії УГКЦ, звертається до родин, які втратили близьких на війні. Знаходити потрібні слова священику допомагає власний досвід: він півтора року провів на фронті на сході країни.

     

  • П'ятниця, Червень 21, 2024 - 11:16

    20 червня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав взяв участь у церемонії нагородження лауреатів XVII Національного конкурсу «Благодійна Україна-2023» — «Благодійність на захисті України». Серед переможців — Благодійний фонд УГКЦ «Карітас України» та Релігійне товариство українців католиків «Свята Софія».

    Разом із Блаженнішим Святославом на подію прибули Мельбурнський єпарх владика Микола Бичок, який представляв широку українську громаду в Австралії та о. Любомир Яворський, патріарший економ.

  • Середа, Червень 19, 2024 - 23:39
    Під час дедалі ближчого Ювілею через них пройдуть мільйони паломників. Святі Двері нагадують про Христа і Його милосердя. Їхня історія загубилася у віках. Відкриття двох бронзових стулок Єпископом Риму 24 грудня ознаменує початок Святого Року.
     

    Paolo Ondarza - Ватикан

  • Середа, Червень 19, 2024 - 23:34

    Заступниця секретаря Дикастерії у справах мирян, сім'ї та захисту життя модерувала зустріч, присвячену проблемі сурогатного материнства, яка відбулася в офісі ООН в Женеві в контексті сесії Ради з прав людини. На ній обговорювалася необхідність міжнародного планування для захисту жінок і дітей від усіх форм експлуатації.

     

  • Вівторок, Червень 18, 2024 - 23:33

    У Міжнародний день протидії мові ненависті Папа Франциск нагадує про загрозу для людської гідності, пов’язану з поширенням неперевіреної інформації та закликів до ненависті.

     

    «Збираючи воєдино неперевірену інформацію, повторюючи банальні та фальшиво переконливі промови, вдаючись до закликів до ненависті, ми не тчемо історію людства, а позбавляємо людину гідності. #NoToHate»

  • Вівторок, Червень 18, 2024 - 23:33

    У Міжнародний день протидії мові ненависті Папа Франциск нагадує про загрозу для людської гідності, пов’язану з поширенням неперевіреної інформації та закликів до ненависті.

     

    «Збираючи воєдино неперевірену інформацію, повторюючи банальні та фальшиво переконливі промови, вдаючись до закликів до ненависті, ми не тчемо історію людства, а позбавляємо людину гідності. #NoToHate»

  • Понеділок, Червень 17, 2024 - 13:41

    Небайдужість ветеранів, діючих військових, членів молодіжних консервативно-націоналістичних об’єднань та християнських активістів не дозволила учасникам ЛГБТ-угрупувань провести 16 червня повноцінний гей-парад у Києві.

  • Неділя, Червень 16, 2024 - 10:03

    Щороку у День Батька ми визнаємо та дякуємо батькам у нашому житті.

    Це день вшанування всіх чоловіків, які люблять і жертвують заради інших, і пам’яті про любов, яку кожен із нас отримує від Бога Отця. Незалежно від того, чи пишете ви листівку до Дня Батька, чи розмірковуєте про велике покликання бути батьком, ось 10 цитат католицьких діячів і творів про батьківство:

     

    Папа Франциск:

    “Кожній сім’ї потрібен батько — батько, який розділяє радість і біль своєї сім’ї, передає мудрість своїм дітям і пропонує їм тверде керівництво та любов”.

     

  • Субота, Червень 15, 2024 - 21:16

    У День захисту людей похилого віку Папа Франциск повторив через пост у соціальній мережі «X» свій постійний заклик протистояти «отруйній культурі відкидання».

     

    «Як же часто до літніх людей ставляться мов до непотребу, залишаючи їх напризволяще, що є справжньою прихованою евтаназією! Це наслідок тієї культури відкинення, яка завдає стільки шкоди нашому світові. Ми всі покликані протистояти цій отруйній культурі відкинення!»

  • Субота, Червень 15, 2024 - 21:07

    Сенат США відхилив два законопроекти про екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ). Хоча ця “процедура”, що суперечить моральному вченню Католицької Церкви, користується підтримкою значної частини американського суспільства, політики наразі мають проблеми з її врегулюванням через цьогорічне рішення Верховного суду Алабами, який вказав, що запліднена яйцеклітина – це особа і не можна позбуватися так званих зайвих ембріонів, які зазвичай знищують після успішної імплементації заплідненої яйцеклітини в організм жінки.

  • Понеділок, Червень 10, 2024 - 15:08

    Новий фільм “Ісус спраглий: Чудо Євхаристії” отримав високі касові збори, зібравши 2 141 273 дол. та посівши перше місце за показником середнього значення на екран за всі три дні першого показу.

  • П'ятниця, Червень 7, 2024 - 11:48

    Молитовну ініціативу організовує Міжнародний Форум Католицької Акції в річницю молитви за мир у Святіший Землі, що відбулася у Ватиканських садах 2014 року.

     

  • П'ятниця, Червень 7, 2024 - 11:19

    Від 29 травня до 2 червня 2024 року в Ерфурті (Німеччина) в сто третє відбулися «Католицькі дні» («Katholikentag»). Подія зібрала понад 20 000 людей, було проведено близько 500 заходів під гаслом «Майбутнє належить людям миру».

    Відкриття Католицького дня

  • П'ятниця, Червень 7, 2024 - 11:10

    У надскладний час війни, коли росія з дня у день продовжує нищити українців, українські сімʼї потребують особливого захисту, піклування та підтримки. Адже чимало родин сьогодні розділені, діти чекають своїх батьків та матерів з війни. А хтось проживає втрату найрідніших…

  • Середа, Червень 5, 2024 - 12:59

    Відкритий лист з приводу небезпеки введення хибних стандартів статевого виховання був надісланий до української влади у День захисту дітей. Ініціаторами та підписантами є професори та викладачі Українського Католицького Університету (УКУ). Лист направлено президенту, Кабінету міністрів, парламенту, мерам міст, головам обласних і районних адміністрацій.

  • Середа, Червень 5, 2024 - 12:50

    2 червня, з нагоди Дня Матері та Дня Героїв України, батьки і матері полеглих воїнів здійснили сходження на одну з вершин Українських Карпат — гору Маківку. Вже четвертий рік поспіль Департамент військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ організовує подібні заходи.

    В акції взяли участь матусі і татусі загиблих воїнів з різних областей України. Духовно-психологічний супровід групи здійснював військовий капелан о. Ростислав Височан.

  • Середа, Червень 5, 2024 - 12:31

    «Біологічна стать має значення. Ми захищаємо жінок і дівчат», – ці слова написав на своїй сторінці в X (Twitter) прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак 3 червня

    У такий спосіб він ще раз чітко задекларував свою позицію на захист біологічної статі людини та проти ідей так званих гендерних переходів. Таким чином глава британського уряду продовжує свою політику, розпочату торік, коли на з’їзді своєї партії він заявив: «Чоловік є чоловіком, а жінка є жінкою».

  • Вівторок, Червень 4, 2024 - 12:16

    7 червня в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького відкривається ретроспективна виставка відомого львівського маляра, іконописця, мецената і колекціонера Тараса Лозинського під назвою «Хвала Творцеві».

  • Середа, Травень 22, 2024 - 11:51

    Вих. ВА 24/154

    ПАСТИРСЬКИЙ ЛИСТ

    Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні

    «СЛОВО ДО ОСВІТЯН»

    «Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до Мене,
    бо таких Царство Небесне»

    (Мт. 19, 14)

Сторінки