Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (05.10 - 11.10.15)
  • Втр, 13/10/2015 - 10:22

У понеділок 5 жовтня 2015 р., виступом Вселенського Архиєрея, у Ватикані відкрилась перша сесія ХVІ Загальної Асамблеї Синоду єпископів католицької Церкви на тему «Покликання і місія сім’ї в Церкві та сучасному світі». Папа Франциск вказав, що основою синодальних праць та роздумувань будеInstrumentum laboris (Робочий документ), розроблений Радою Синоду, включаючи підсумки відповідей Єпископських Конференцій та інших інституцій і наголосив на духові колегійності та синодальності, закликаючи провести Синод в дусі сміливої прямости, з пастирською та доктринальною ревністю, мудрістю та щирістю, завжди маючи перед очима добро Церкви, сімей та спасіння душ. У своєму понеділковому вступному зверненні кардинал Ердо наголосив, що заборона приступати до Причастя католикам, які розлучились і живуть в новому зв’язку поза Церквою, як наголосив Ердо, не є «примхливою забороною», але відповідає природі подружжя як неперервного зв’язку. За його словами, милосердя не лише пропонує нагоду для прощення, але й «вимагає навернення». Кардинал наголосив, що недопущення розлучених і поновно одружених католиків до Причастя не є покаранням за те, що у них не склалися перші відносини, але воно випливає із «об’єктивної істини», що жити у другому зв’язку, поки Церква вважає перший шлюб досі дійсним, є гріхом.

Праці XIV Звичайної Загальної Асамблеї Синоду на тему покликання і місії сім’ї, яка проходить у Ватикані, щоденно висвітлюються під час брифінгу за участю Отців Синоду, що проводиться у прес-центрі Святої Столиці і призначений для засобів комунікації. Під час першого брифінгу, який пройшов у понеділок 5 жовтня, виступали кардинал Андре Вен-Труа, Архиєпископ Парижу, що є делегованим президентом Синоду, угорський кардинал Петер Ердо, головний релатор-доповідач, та Преосвященний Бруно Форте, архиєпископ К’єті-Васто (Італія), спеціальний секретар Надзвичайної та Загальної Асамблеї. Генеральний релатор кардинал Ердо говорив про три теми, представлені в Робочому документі Синоду, про виклики, які стоять перед сім’єю, про її покликання та місію, підкреслюючи фундаментальну роль церковної спільноти. Під час брифінгу кардинал Андре Вен-Труа наголосив, що Синод – це час молитви, зустрічі та спільного шляху, а архиєпископ Бруно Форте звернув увагу присутніх журналістів на дух єдності, що панує між Отцями Синоду, що є пастирями, людьми віри, які відкриті на голос Божий, маючи на увазі сподівання та виклики, що стоять пере Божим людом.

Католики, котрі мають гомосексуальні нахили та попри це приймають вчення Церкви і живуть у чистоті, закликають Отців Синоду у справах сім’ї захищати доктрину. Вони закликають усіх учасників Синоду теж відважно пропонувати життя у чистоті як вихід і спосіб життя для розлучених та повторно одружених.

Відомі особи, котрі перейшли у католицизм, написали відкритого листа Отцям Синоду з проханням бути настільки ж «скандальними» в очах сучасників, як Христос був у очах апостолів. Адресований Папі та Отцям Синоду «Відкритий лист до Синоду від 100 новонавернених» закликає їх «підтримати вчення Христа про нерозривність шлюбу з тією ж відданістю та тими ж радісними і відважними свідченнями, які Католицька Церква проявляла протягом усієї своєї історії». Особи, котрі підписали листа, пояснили, що саме вчення про шлюб і сексуальність, яке сьогодні широко критикується навіть духовенством, допомогло їм прийти до Церкви, а той факт, що вона продовжувала дотримуватися цих істин тоді, коли суспільство почало їх відкидати, особливим чином вплинув на їхнє рішення.

На вівторковому ранковому засіданні Синоду Святіший Отець попросив не обмежувати Синод тільки однією проблемою, а саме Причастям для розлучених, що мають нові стосунки. Він наголосив, що католицьке вчення про шлюб не підлягає обговоренню. Папа запевнив, що в ньому не було сумнівів ще на попередньому Синоді. Папа Франциск вказав теж на безперервність синодального процесу. Він звернув увагу на значення обговорення в малих мовних групах, які почалися в другій половині дня. Саме на основі їхніх звітів підготують остаточний документ цього Синоду.

«Сучасна сім’я в Україні позначена труднощами посткомуністичного суспільства, яке переживає швидку суспільно-культурну емансипацію», – про це розповів Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, доповідаючи вранці 6 жовтня 2015 р. під час третього загального засідання Синоду Єпископів. Його доповідь стосувалася 9,10,11 та 53 пунктів Робочого документу. Глава УГКЦ підкреслив: «…в минулому родина захистила і зберегла Церкву. Сьогодні священним обов’язком Церкви є захистити і зберегти сімֹ’ю – сім’ю, як вірний, нерозривний та плідний союз між чоловіком та жінкою».

У вівторок, 6 жовтня 2015 р., під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» на прикладі святого пророка Йони Папа Франциск закликав остерігатися затверділого серця, яке не дозволяє увійти Божому милосердю, не  чинити спротиву Господньому милосердю, протиставляючи йому свої переконання чи переліки заповідей.  Підкресливши, що «там, де Господь – там милосердя», зважаючи на наближення Року Милосердя, Папа Франциск заохотив молитися за те, «щоб Господь Бог допоміг нам зрозуміти, яким є Його серце, що означає милосердя, що означають Його слова: Я милосердя прагну, а не жертви».

Отець Федеріко Ломбарді повідомив, що єрархи створили 13 малих груп — «circuli minores», до складу яких увійшли також подружні пари, присутні на Синоді. Учасники поділилися відповідно до мов, якими володіють, та у середу вранці почали розглядати першу частину «Instrumentum Laboris» щодо умов, соціального та культурного контексту, в якому живе сучасна сім’я.

Про сім’ю як фундаментальне свідчення Божої любові та Церкву, що є і повинна бути Божою родиною говорив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу 7 жовтня 2015 року. Сім’я, що крокує Божою дорогою, має фундаментальне значення для свідчення про Божу любов і тому заслуговує на всю відданість, на яку здатна Церква», – наголосив Святіший Отець. Папа підкреслив нерозривний зв’язок, що існує між Церквою та сім’єю. Цей зв’язок має ширші перспективи, відкриті на добро всього людського роду. (Повний текст катехизи). 

На брифінгу 8 жовтня у прес-службі Апостольського Престолу про роботу асамблеї Синоду розповіли її учасники. Патріарх Сирійської католицької Церкви Ігнатій Юсуф ІІІ Юнан звернувся з закликом до західного суспільства – «не забувати про християн на Близькому Сході». Християнські родини, сказав він, часто виявляються поділеними, роблячи усе можливе, аби вийти з «пекла, у якому вони живуть у Сирії та Іраку».  Кардинал Пальмер-Букле з Гани запевнив, що питання, які обговорюються на асамблеї, не стосуються лише Європи, але охоплюють Церкву у всьому світі. Кардинал Едоардо Менікеллі поділився деякими подробицями праці в малих групах і розповів, що Отці Синоду обговорювали і питання жіночого дияконату.

«Милосердя і правда», – такою була тема доповіді, яку під час Синоду Єпископів у Ватикані виголосив владика Гліб Лончина, СУ, який очолює Єпархію УГКЦ в Лондоні. Він коментував 37-й пункт Робочого документу Синоду. На думку владики Гліба, «якщо хочемо, щоб люди вірили в подружжя, вірили у сім’ю», то слід допомогти їм, насамперед, каятися і вірити. «Ми не повинні пом’якшувати гострі слова, які Ісус виголосив. Треба почати з виклику: “Покайтеся і вірте в Євангелію”, і тоді дійдемо до милосердя», адже «Царство Боже близько», – підсумував він.

Обмовляння тих, які чинять добро, очорнення через заздрість, наставляння пасток для інших – усе це не від Бога, а від диявола. На цьому наголосив Святіший Отець у проповіді під час Служби Божої, яку він очолив у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 9 жовтня 2015 р. Вселенський Архиєрей заохотив до розпізнавання та пильності. Треба навчитись розпізнавати різні ситуації: що походить від Бога, а що є диявольським. Християн не може бути спокійним, вважаючи, що все йде добре, але мусить приглядатись дійсності, яка його оточує та запитувати себе про її коріння. Глава Католицької Церкви заохотив усіх до практикування щоденного іспиту совісті. У такий спосіб зможемо вберегтись від пастки та не впасти вдруге.

9 жовтня 2015 р., відкриваючи четверте пленарне засідання Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, Папа Франциск звернувся із закликом до молитви за примирення та мир на Близькому Сході та в Африці. Папа висловив свою солідарність єпископам Церков, охоплених конфліктами країн та закликав міжнародне співтовариство докласти зусиль для їх припинення.

Під час пленарного засідання були представлені доповіді всіх мовних груп, що стосувались першої частини Робочого документу, присвяченого розглядові викликів, які стоять перед сім’ями.  У доповідях йшлось про конкретні додатки та пропозиції змін, що стосувались Робочого документу. Зміст цих звітів увійде в заключний документ Синоду. Його опрацює редакційний комітет, призначений Святішим Отцем. Потім виступили Отці Синоду з різних країн (кардинали, єпископи, ченці),

Смиренно приймаючи Божу любов, звільняємося від ідольських обманів та осліплення нашими ілюзіями. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до десятків тисяч паломників, що заповнили площу Святого Петра у Ватикані в неділю, 11 жовтня 2015 р., У світлі євангельської розповіді про багатого юнака, Святіший Отець роздумував над трьома поглядами Ісуса. Юнак не дав здобути себе поглядом Ісуса, сповненим любові, а тому не зміг змінитися. Гроші, приємності, успіх засліплюють, але потім – розчаровують: обіцяють життя, але призводять до смерті. Господь закликає нас зректися цього фальшивого багатства, аби увійти у справжнє життя, життя повне, автентичне та світле», – підкреслив Папа. Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск висловив солідарність із турецьким народом з приводу численних загиблих та поранених під час теракту в Анкарі в Туреччині.

Святий Престол пропонує доповнити міжнародне право з урахуванням останніх подій у світі і потребою у вирішенні багатьох конфліктів та гуманітарних криз. Про це говорив секретар з відносин Ватикану з державами Архиєпископ Пол Галлахер під час конференції про «нові особистості війни», яка 9 жовтня 2015 пройшла в Римі за ініціативою руху «Католицька акція» та Інституту з проблем міжнародного мирного права імені Джузеппе Таньёла.

Делегація Святого Престолу взяла участь у засіданні Всесвітньої організації інтелектуальної власності, яка пройшла в Женеві.

Радимо також прочитати:

Школа молитви Папи Бенедикта ХVІ (1)

Школа молитви Папи Бенедикта ХVІ (2)