Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престол (23.03 – 29.03)
  • Чтв, 02/04/2015 - 22:58

У понеділок, 23 березня 2015 р., темі милосердя і справедливості присвятив свої роздуми Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти». Під час читань прозвучала розповідь про Сусанну, яку несправедливо обвинуватили, а з Євангелії прочитано про те, як до Ісуса привели перелюбницю, щоб каменувати. Також  проповідник згадав про ще одну біблійну жінку – бідну вдову, яка своєю наполегливістю добилася справедливості від нечесного судді. У цьому контексті Святіший Отець зауважив, що деякі Отці Церкви вважали ці постаті алегоричним представленням Церкви – Церкви святої, грішної та потребуючої. В усіх трьох випадках зустрічаємо «поганих» і «корумпованих» суддів. Спільною ознакою всіх згаданих суддів є те, «що вони не знали ні самого слова, ні чим є милосердя». А там, де немає милосердя, там, – наголосив Папа, – не існує справедливості».

Нехай же благодать Страсного Тижня допоможе християнам прийняти Божу допомогу, без спротиву і нарікання той спосіб, яким Він її посилає. Таке побажання склав Папа Франциск, проповідуючи у вівторок, 24 березня 2015 р., під час Святої Меси у «Домі святої Марти» про   уривок зі Старого Завіту, де  розповідалося про нарікання єврейського народу під час втечі через пустелю. І сьогодні, як зауважив Святіший Отець, багато християн «помирають у пустелі свого смутку, нарікання, небажання прийняти Божий стиль». А тому, слід піднести погляд на хрест, на якому «в Христовому тілі зібрана отрута всіх гріхів світу» та просити «благодаті приймати важкі хвилини, приймати Божий стиль спасіння».

Стало відомо, що Папа Франциск вже втретє засудив гендерну ідеологію. Розмовляючи у неділю 22 березня з молоддю Неаполя, Папа відверто засудив гендеризм: «Гендерна теорія – це помилка людського розуму, вносить величезне замішання і нападає на сім’ю». Папа назвав накидання Заходом «прав» гомосексуалістів, як умови для виділення допомоги,  ідеологічною колонізацією, порівнявши це з нацизмом. Ще у серпні 2014р. Папа назвав  наші часи ідородівськими, такими що кують дизайн смерті, знищують лице чоловіка і жінки, нищать створіння. «Роздумаймо про генетичні маніпуляції, маніпуляції життям, або гендерну теорію, яка відкидає порядок сотвореного…»

В середу, 25 березня 2015 р., Папа Франциск виразно дистанціювався від ліберальних пропозицій кардинала Вальтера Каcпера і солідаризувався з поглядами кардинала Карла Караффи, архиєпископа Болонії. На стороні Папи у несприйнятті змін до моральної доктрини Церкви виступає також і практично увесь світовий католицький єпископат.

25 березня за новим календарним стилем припадає свято Благовіщеня Пресвятої Богородиці, тож  в загальній аудієнції, що відбулася цієї середи у Ватикані, Папа розважав про Церкву і сім'ю, які поєднані особливим зв’язком: http://catholicnews.org.ua/papa-cerkva-i-simya-poiednani-osoblivim-zvyazkom

У четвер, 26 березня 2015 р., Святий Престол ще раз висловив свою близькість і солідарність до народу України з приводу теперішнього конфлікту. На цьому наголосив архиєпископ Сільвано Томазі, Постійний спостерігач Апостольської Столиці при структурах ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві, виступаючи 26 березня 2015 року на 25-й сесії Ради з прав людини. Такожд Святий Престол стурбований ситуацією поранених і переміщених осіб і сімей, які страждають від втрати своїх близьких. У цій невідкладній ситуації Святий Престол прагне запропонувати свою допомогу через свої установи та звертається до благодійних організацій Католицької Церкви з проханням активізувати й координувати свої зусилля з надання допомоги народові України. Святий Престол також  сподівається на солідарність міжнародного співтовариства.

Віра та надія на зустріч з Ісусом є джерелом справжньої радості, тому дуже сумно, коли віруюча людина не має радості у серці. На це звернув увагу Папа Франциск у проповіді під час ранкової Святої Меси у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у четвер.  Проповідник зупинився над постаттю старозавітнього Авраама, який був радісним з приводу того, що Бог поблагословив його стати батьком численного народу. Авраам, який разом із своєю дружиною Сарою вже були похилі віком, повірив Божій обітниці про те, що стане батьком великого народу. Він відкрив своє серце для надії, яка наповнила його справжньою радістю.

У п’ятницю, 27 березня 2015 року,  до Риму надійшов лист, підписаний більш ніж півтисячею католицьких священиків із Британських островів. Адресатами листа є отці Синоду, які восени цього року знову зберуться над Тибром, аби обговорити ситуацію і проблеми подружжів та родин. «Ми очікуємо, ба навіть рішуче вимагаємо, аби вчення і душпастирська практика залишились у питанні подружжя синтонічними, гармонійними», — пишуть священики. «Ми хочемо чіткої та незаперечної декларації» синодальних отців, «декларації, яка з усією рішучістю підтримає попереднє навчання Церкви про суть подружжя».

Погрозами терористичної «Ісламської держави» атакувати Рим і Ватикан не варто легковажити, вважає кардинал Мюллер. «До них потрібно поставитися серйозно», — сказав префект Конгрегації віровчення. На його думку, ще більше тривожною є хвиля переслідувань і вбивств християн на Близькому Сході та в інших частинах світу.

В суботу, 28 березня 2015 р., президент італійського єпископату кардинал Анджело Баньяско  закликав Європу протиставитися гендерній ідеології.

Архиєпископ міста Буаке (Кот-д'Івуар) Поль-Симеон Ауанан Джро призначений президентом Національної комісії примирення і компенсації жертвам громадянської війни (CONARIV). CONARIV продовжить роботу Комісії з діалогу, правди і примирення, яка  діяла раніше і була створена в 2011 році, повідомляє адміністрація президента Кот-д'Івуару. Завдання нової комісії - визначити форми компенсації жертвам кризових ситуацій, що послідовно охоплювали африканську країну - зокрема громадянської війни, яка тривала з 1999 до 2011 року.

У неділю, 29 березня, Папа Франциск очолив богослуження Пальмової неділі на площі Святого Петра у Ватикані. Ця відправа є введенням до Великого Тижня, протягом якого християни покликані день за днем брати активну участь в різних відправах, що пригадують основні моменти нашого спасіння.

На проповіді Святіший Отець вказав на те, що приниження, насамперед, є стилем Бога, Який понизився, щоб іти поруч зі Своїм народом, переносячи його невірність. Читаючи історію виходу вибраного народу з неволі, можемо побачити, «яким впокоренням для Бога було вислуховувати всі ці нарікання». Вони хоч і були звернені до Мойсея, то по суті, бути проти Нього, їхнього Батька, що вивів їх на дорогу до свободи. Наступник святого Петра зауважив, що протягом Страсного Тижня, який веде до Пасхи, «також і ми підемо цим шляхом приниження Ісуса», і лише за цієї умови цей тиждень «буде святим і для нас».

Святіший Отець висловив слова співчуття ассирійській Церкві з приводу відходу до вічності її Предстоятеля Мар Дінхи IV.

Пропонуємо Вашій увазі:

Послання Папи Франциска на ХХХ світовий день молоді: http://catholicnews.org.ua/poslannya-papi-franciska-na-hhh-svitoviy-den-molodi

Уривок з інтервʼю Префекта Конгрегації доктрини віри, кардинала Герхарда Мюллера, французькому католицькому виданню «Famille Chrétienne»: http://catholicnews.org.ua/kardinal-myuller-prigadav-pro-vazhlivist-muchenictva-i-vidkinuv-rozkolnicki-domagannya-deyakih

Перший Національний запрошує на Урочисті прямі Великодні трансляції з духовного серця Європи – Ватикану.

3 квітня (п’ятниця), з 22:10 до 00:00 – Хресна Дорога в Колізеї під проводом Святійшого Отця Франциска.

5 квітня (неділя), з 11:10 до 13:30 – Урочисте Пасхальне Богослужіння та Великоднє Привітання й Апостольське Благословення «Urbi et Orbi» Святійшого Отця Франциска з площі Святого Петра в Римі.