Тижневий огляд: переслідування християн (22.02-28.02)
  • Втр, 01/03/2016 - 01:21

22 лютого повідомляється, що у Пакистані християнин Шафкат Еммануель Масих і його дружина Шагуфт Каусар були засуджені до смертної кари за звинуваченням у відправленні блюзнірських повідомлень ісламському духовному лідеру. Християни подали апеляцію до Верховного суду Лахора  з проханням про помилування, з огляду на інвалідність Шафката, у якого паралізована вся нижня частина тіла. Суд має намір розглянути апеляцію 5 березня.

Згідно з інформацією за 23 лютого читаємо, що американський уряд боїться визнати знищення християн на Близькому Сході геноцидом, оскільки боїться політичних наслідків такого визнання. Представники Деждепартаменту США постійно виправдовуються, що мовляв те, що ІДІЛ чинить з християнами, не є геноцидом, оскільки, на їхню думку, ІДІЛ дав можливість християнам або прийняти іслам, або платити спеціальний податок. Американські чиновники також наполягають на тому, що у них, начебто, нема доказів, що ІДІЛ планує знищити всіх християн на підконтрольних йому територіях.

Архієпископ Кьольну кардинал Райнер Велькі зазначив, що переслідування християн триває навіть у європейських таборах для біженців, зокрема їм загрожують насамперед мігранти-мусульмани. Християн змушують дивитися відео вбивств, скоєних ісламістами, християнам забороняють користуватися кухнями через «нечистоту», тобто з тієї причини, що християни не дотримуються вимог Корану до готування їжі. Ісламісти у таборах біженців б'ють християн і вимагають не носити хрести.

Бойовики Ісламського халіфату звільнили останню групу християн-заручників, яких їхнє угруповання захопило в іракській Хассаці. Звільнено 43 християн. Проте значна кількість інших християн і далі знаходиться в лабатех ІДІЛу. Для звільнення цих 43 заручників Організація допомоги Сходові Ассирійської церкви «Acero» заплатила викрадачам викуп. Сума викупу не розголошується.

24 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що член уряду Єгипту і копт за походженням Тарват Бухіт заявив, що близько 50 церков у країні були закриті під приводом загрози національній безпеці. У 2011 р. на початку «арабської весни» християни склали список з 43 церков, які були закриті місцевою владою. Список був переданий прем'єр-міністру Єгипту Ессаму Шарафу, який пообіцяв, що церкви будуть відкриті якомога швидше. За словами коптського депутата, церкви не тільки не відкриті до цих пір, але їх кількість вже зросла до 50.

Архиєпископ Сингапуру Вільям Ґо звернувся до своєї пастви із закликом не брати участь у концерті Мадонни, який заплановано на неділю 28. Архиєпископ зазначив, що католики мають «моральний обов’язок не підтримувати тих, хто ганьбить релігію та просуває антихристиянські та аморальні переконання». У зверненні також зазначається, що Мадонна доволі часто у своїх виступах в блюзнірський спосіб використовує християнську символіку.

Католицька Церква в Боснії і Герцеговині б’є на сполох. Тільки у минулому 2015 році з території двох герцеговинських єпархій Мостарсько-давнянської та Требінсько-мирконської відселився 5451 католик. Католики залишають територію Боснії й Герцеговини, як з причин економічних, так і з причин політичного тиску на них зі сторони мусульман та православних сербів.

Відповідно до інформації за 25 лютого читаємо, організація Open Doors  опублікувала драматичний звіт про становище християн в Нігерії. За дуже скромними підрахунками, з 2000 року там загинуло від 9 до 11,5 тис. послідовників Христа. Щонайменше 1,3 млн. були переміщені або змушені емігрувати, а будинки, підприємства і нерухомість, яка їм належала, зрівняли з землею. Знищено 13 тис. храмів різних конфесій. Через насильство в деяких частинах північної Нігерії, «християнську присутність практично ліквідували або істотно зменшили».

Міжнародна правозахисна християнська організація Open Doors опублікувала свідоцтво християнки про те, що на Мальдівах, де державою заборонені будь-які релігії, крім ісламу, християни змушені збиратися в підпільних, а то й в підземних церквах. У звіті, опублікованому Open Doors в 2016 році, Республіка Мальдіви посіла 13-ту сходинку в рейтингу країн, де найчастіше переслідують і порушують права християн через їх віросповідання.

26 лютого повідомляється, що у турецькому місті Бурса християнам загрожує виселення після того, як міська рада відмовила у дозволі на продовження проведення богослужінь у приміщенні церкви. На даний момент церковні чиновники ведуть переговори з міською радою. Крім цього пастора підтримали місцеві громадяни і національні ЗМІ, що викликало у християн особливе здивування.

Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій масові вбивства, переслідування місцевих жителів на Близькому Сході з боку «Ісламської держави»  вперше названі геноцидом. У резолюції наголошується, що люди, які вчиняють умисне насильство на релігійному або етнічному грунті, повинні нести відповідальність за порушення міжнародного права, злочини проти людства і здійснення геноциду.

Архиєпископ Ліпа Сіті Рамон Арґуельєс закликав католиків не відвідувати концерт співачки Мадонни, який має відбутися у філіппінській столиці Манілі. Архиєпископ Арґуельєс зазначає, що усі християни мають уникати гріха і нагоди до нього. Діяльність Мадонни Архипастир оцінює, як таку, що має руйнівний вплив на мораль.

Глобальна католицька мережа EWTN є однією із сотень організацій, готових кинути виклик політиці Департаменту охорони здоров'я та соціальних служб США. Ця політика вимагає, щоб роботодавці пропонували плани медичного страхування, що охоплюють контрацепцію, стерилізацію та деякі ліки, які можуть викликати аборти на ранніх термінах. Роботодавці, які не дотримуються цього рішення, стикаються із відчутними штрафами. Багато католицьких і не католицьких організацій подали позови проти такої політики, кажучи, що це порушує свободу віросповідання і змушує їх діяти проти їх релігійних і моральних переконань.

Керівник Відділу зовнішніх церковний зв’язків Московського патріархату, митрополит Іларіон Алфєєв не перестає падати в чергові істерики з приводу простого факту – існування УГКЦ. Так у своєму черговому інтерв’ю Алфєєв в черговий раз наголосив, що найголовнішою перешкодою для розвитку стосунків між Римо-Католицькою Церквою і РПЦ є існування Унійних Церков. Алфєєв вдався до відвертої брехні, мовляв Гаванську декларацію Папи Франциска та патріарха Кіріла підтримали усі окрім українських греко-католиків. Також Алфєєв в черговий раз повторив свою брехню про те, що начебто Унія – обман і насильство. Алфєєв також звинувати УГКЦ у тому, що вона живе ментальністю обману й насильства.

Згідно з інформацією за 28 лютого читаємо, що в Римі, за ініціативою німецького єпископату, проходив  міжнародний симпозіум зі становища  християн на Близькому Сході. У ньому взяв участь префект Конгрегації у справах Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі, який виступив на захист послідовників Христа. Кардинал наголосив, що світ повністю залишив близькосхідних християн, забув про те, що люди є більш цінними, ніж всі нафтові родовища або прибуток від торгівлі зброєю. Кардинал закликав до консолідації всі християнські громади регіону.