«Про мистецтво розповідати історії» у колі священиків говорили у Львові
  • Чтв, 19/11/2015 - 20:22

19 листопада 2015 року відбулася чергова зустріч «Медійного курсу» Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ. Тематикою зустрічі була «Мистецтво розповідати історії». А доповідачем була Ярина Ключковська, керівник агентства GROU у м. Київ, що спеціалізується на управлінні репутацією і роботі в області Public Affairs, спеціаліст у сфері стратегій та комунікацій першої особи, екс-очільниця комунікаційних департаментів Microsoft Ukraine, Group DF, UMC (МТС Україна) і Metro Cash & Carry Ukraine, тренер десятків медіа-тренінгів для керівників і речників державних органів, у т.ч., АПУ, Міноборони, ІАЦ РНБО, Мінагрополітики, МОЗ, НБУ, співзасновник і консультант Українського кризового медіа-центру і т.п..

Ознайомивши присутніх із головними принципами передавання усної інформації, донесення власних ідей, думок, переконань у спосіб ефективний та результативний, доповідач представила схематично головні принципи розповіді через історію. Звернула також увагу священнослужителів на особливостях даного завдання, де характерними є наголоси на емоційності, непрямолінійності передання думки, а також на вираженні елементів конфлікту (стаху, боротьби, загрози, протиріччя і т.д.), які призводять до загострення уваги адресата.

Цікавим було зауваження п. Ярини Ключковської щодо моменту проповіді священика у храмі. «Традиційні сповідальниці розміщені у храмах в такий спосіб, щоб проповідник у часі свого слова знаходився на підвищенні і був видимим для усіх людей. І цей момент є позитивним, бо важливою є потреба візуального та слухового контакту одночасно. Проте сьогодні, багато священиків не використовують сповідальниць, а промовляють з місць читання Євангелія. І це також має позитивний аспект, оскільки включає елемент промови на однаковому рівні, а не «зверху вниз», як у випадку використання сповідальниці. Та в цьому разі, не всі мають змогу брати участь в одночасному візуально-слуховому контакті поміж проповідником та вірними. А цей аспект є достатньо важливий.

Зустріч завершилась у тривалій дискусії щодо проблем сучасного проповідництва і ефективної усної міжособистісної комунікації. В свою чергу, координатор «Медійного курсу» о. Олег Лука також анонсував грудневу зустріч, яка включатиме ознайомлення учасників із вченням святого Івана Золотоустого про «мистецтво слова, критерії та правила для священика у проповідництві», а також про необхідні елементи ефективного публічного виступу.