Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (18.04 –24.04)
  • Срд, 27/04/2016 - 22:05

Якщо прислухаємося до голосу Ісуса та йдемо за Ним, то не зіб’ємося з дороги. Впевненість у цьому висловив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Літургії у понеділок, 18 квітня. Коментуючи євангельський уривок, в якому Ісус, називаючи Себе «Добрим Пастирем» запевняв, що Його вівці, для яких Він є ворітьми, впізнають Його голос, Святіший Отець підкреслив, що Ісус «завжди промовляв до людей, наводячи прості приклади».

У понеділок, Папа Римський Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані Президента Центральноафриканської Республіки Фостіна-Аршанжа Туадеру. Під час розмов відзначено добрі двосторонні стосунки між Святим Престолом і ЦАР, висловивши обопільний намір анґажуватися в їхнє подальше зміцнення в рамках юридичних інструментів.

Від 18 до 19 грудня 2016 р. у Ватикані відбулася перша зустріч XIV Звичайної Ради Секретаріату Синоду Єпископів – органу, що скликається наприкінці кожної Звичайної Асамблеї Синоду, завданням якого є допомагати Святішому Отцеві в приготуванні наступного. Засідання відбувалися під проводом Папи Франциска.

«Будьте посланцями об’єднуючої сили спорту та гостинності», – з таким закликом Папа Франциск звернувся до представників Австрійської Федерації лижного спорту. Зустріч відбулася перед початком загальної аудієнції.

Роздумам про зв’язок між вірою, любов’ю та вдячністю на прикладі грішниці, яка вмила Ісусові ноги, присвятив своє повчання Папа Франциск, коментуючи під час загальної аудієнції у середу, 20 квітня, одну з найзворушливіших євангельських подій. В загальній аудієнції взяла участь делегація ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС і переселенців із Чорнобильської зони, які приїхали з України та Білорусі. Серед супроводжуючих делегацію був і Архиєпископ Мечислав Мокшицький. «Дорогі брати й сестри, будьмо вдячними за дар віри, дякуймо Господеві за Його таку велику і незаслужену любов! Дозвольмо, щоб на нас була вилита Христова любов: з цієї любові учень черпає і на ній ґрунтується, з цієї любові кожен з нас може черпати поживу й підтримку. Таким чином, через сповнену вдячності любов, яку, в свою чергу, виливаємо на наших ближніх, вдома, у родині, в суспільстві, всім передається Господнє милосердя»підсумував Папа.

Наприкінці загальної аудієнції Святіший Отець звернувся до групи ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС і переселенців із Чорнобильської зони, які приїхали з України та Білорусі: «Вітаю паломників, що прибули з України та Білорусі в рамках міжнародної конференції з нагоди 30-ї річниці Чорнобильської трагедії. Знову підносячи молитви за жертви цієї катастрофи, висловлюємо вдячність рятівникам та визнання всім ініціативам, покликаним полегшити страждання і виправити завдану шкоду. Христос Воскрес!» Українські паломники поділились з Радіо Ватикан своїми враженнями від зустрічі з Понтифіком.

Крім того, Святіший Отець пригадав про те, що у неділю відбудеться збірка для гуманітарних потреб постраждалих від війни в Україні. На цю тему Глава УГКЦ Блаженніший Святослав провів прес-конференцію та дав інтерв’ю Католицькій інформаційній агенції. Також і примас Польщі висловився про цю ініціативу Папи.

Християнин повинен завжди зберігати у пам’яті ті події, у яких Господь став присутнім у його житті, адже така пам’ять зміцнює на шляху віри. На цьому наголосив Вселенський Архиєрей, проповідуючи під час ранкової Служби Божої у четвер. Проповідник зазначив, що віра – це шлях, долаючи який людина повинна зберігати у пам’яті усе, що з нею відбувалося, зокрема, ті добрі речі, які Господь їй вчинив, як також і трудності, що траплялись на життєвій дорозі, адже й вони вказують на те, що Бог є з нами і що Він не лякається наших грішних вчинків.

«Свідчення милосердної любові стає автентичним та вірогідним тоді, коли анґажує всі життєві моменти та стосунки, але його колискою та домівкою є родина – домашня Церква», – сказав Папа Франциск, приймаючи у четвер, 21 квітня, учасників національного конгресу Італійської «Карітас», що відбувається у контексті 45-річчя цієї церковної структури.

В четвер у Ватикані відбулася зустріч-конференція делегацій ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції з України та Білорусі з керівництвом Папської ради «Справедливість і мир». Захід був організований Бюро УГКЦ з питань екології в рамках програми паломництва ліквідаторів Чорнобильської катастрофи до Риму

Під час ранкової Святої Літургії у п’ятницю, 22 квітня, коли припадала 43-тя річниця його чернечих обітів, Папа Франциск, наголосивши на тому, що християнин є людиною надії, закликав вірних відважно звіщати свою віру, наслідуючи апостолів, які свідчили Христове Воскресіння навіть ціною власного життя. У проповіді Святіший Отець запропонував вірним застановитися над питаннями: «Яким є звіщення мого життя? Якими є мої стосунки з Ісусом, Який заступається за мене? Якою є моя надія? Чи справді вірую в те, що Господь воскрес? Чи вірю, що Він молиться за мене перед Отцем? Адже щоразу, коли Його призиваю, Він молиться за мене, заступається. Чи дійсно вірю у те, що Господь прийде, що повернеться? Нам буде корисно, – підсумував проповідник, – поставити собі ці запитання про віру: чи вірю у звіщення, у заступництво? Чи я – людина надії?».

 «Нехай же Всевишній допоможе нам дедалі більше зростати у взаємній приязні», – такі слова Папа Франциск надіслав на ім’я Головного Рабина Риму Рікардо Ді Сеньї, вітаючи єврейську громаду Рима з нагоди Пасхи, відзначення якої розпочнеться із заходом сонця 22 квітня та триватиме до 30 квітня.

«Діла милосердя – це прості жести, притаманні щоденному життю, які дають змогу розпізнати Ісусове обличчя в обличчях багатьох людей». Про це Папа Франциск пригадав підліткам, які зібралися у Римі на прощу з нагоди Святого Року Милосердя, присвячену саме їм. Заходи, що відбуваються від 23 до 25 квітня 2016 р., зібрали у Вічному Місті близько 70 тисяч хлопців і дівчат. Після прощі до Святих Дверей та сповіді на площі Святого Петра, де сповідав також і Папа Франциск, галаслива юрба юних прочан перебралася на «Олімпійський» стадіон Риму, де відбулися чування у вигляді концертної програми та свідчень, під час яких Святіший Отець звернувся до них за посередництвом відеопослання.

«З цього всі пізнають, що ви – мої учні, якщо любитимете одні одних», – ця заповідь, яку Христос залишив Своїм послідовникам, стала відправною точкою у проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час Святої Літургії з нагоди Ювілейної прощі підлітків, яка у неділю, 24 квітня 2016 р., зібрала на площі Святого Петра у Ватикані 70 тисяч хлопців і дівчат віком 13-16 років з різних кінців світу. Як і в храмах усієї Європи, також і під час цього богослужіння збиралися пожертви для потреб постраждалих від війни на сході України. У МЗС України висловили офіційну подяку Папі Франциску за цю його ініціативу.

Після Літургії Святіший Отець помолився із підлітками молитву «Царице неба». Звертаючись до прочан перед молитвою, Папа подякував їм за «радісне та галасливе свідчення». Також понтифік попросив молитись за християн викрадених у Сирії.

У неділю 24 квітня Папа Франциск несподівано з’явився на відзначенні 46-го «Дня Землі», що 22 до 25 квітня проходить в «Містечку землі» на манежі великого ландшафтного, найвідомішого в Римі парку Вілла Борґезе. Святіший Отець подякував кільком тисячам людей, які там зібрались за те, що «перетворюють пустелю в ліс».

Днями ватиканський прелат монс. Бернардіто Ауса виступив на 30-ій спеціальній сесії Генеральної асамблеї, що проходила в Нью-Йорку і присвяченій проблемі наркотиків. Метою зустрічі була розробка загального напрямку і глобальних політичних пріоритетів щодо проблеми наркотиків на найближчі десятиліття. У своїй промові монс. Ауса підтвердив рішуче неприйняття Апостольським Престолом курсу легалізації наркотиків, поширення яких, за словами Папи Франциска, не є  вирішенням проблеми, а її причиною.

Радимо ознайомитись:

Кардинал Тарксон: Метою подорожі Папи на Лесбос є розбудити сумління

Ватикан: Антисімейне лобі користується пасивністю громадян

Ватикан в ОБСЄ: У Європі триває дискримінація християн

Кардинал Анджело Амато: Мученики сіють любов, а не ненависть