Тижневий огляд: життя УГКЦ (24.08-30.08)
  • Пон, 31/08/2015 - 23:49

У понеділок, 24 серпня 2015 року, в День Незалежності України, у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия, відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії.

Цього ж дня Голові Центру Військового Капеланства Львівської Архиєпархії УГКЦ та настоятелю Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла о. Степану Сусу вручили почесну відзнаку Президента – орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

В Івано-Франківську 25-27 серпня проходив Патріарший Собор УГКЦ, що розпочався Божественною Літургією, яку очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. З привітаннями та побажаннями до учасників Собору в приміщенні драмтеатру, де проходять пленарні засідання делегатів, звернувся також Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин).

У своїй проповіді до вірних на Божественній Літургії з нагоди відкриття патріаршого Собору Глава Церкви пояснюючи значення Патріаршого Собору, сказав, що годі знайти глибше пояснення, яке дає нам Святе Письмо, що означає бути Патріаршим Собором. «Сьогодні Господь скликав з усієї вселенної усіх вас на цей Собор. Він хотів, Він покликав того, кого сам хотів. Він є ініціатором, першим рушієм, поштовхом цього діяння, на яке ми сюди прибули. Ми сюди прибули, щоб у першу чергу бути з Ним. Слухати Його, сповнятися Його Духом, бо без Святого Духа немає Собору. Це соборовання відбувається силою і діянням Святого Духа. Тут на Соборі кожному з нас, кожному делегатові Господь Бог буде відкривати наше післанництво, до якого хоче нас послати по закінченні цього Собору», – зазначив Блаженніший Святослав

.«Патріарший Собор – знак надії для української землі, її народу, країни і цього міста», - з такими словами звернувся Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, до делегатів VI сесії Патріаршого Собору «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» 25 серпня в Івано-Франківську, розпочинаючи пленарне засідання. «Я прагну, щоб кожен вірний поставив сьогодні запитання, чи жива моя парафія, щоб ми стали діяльною Церквою, яка допомагає людям зрозуміти живого Христа», - висловив свої сподівання від проведення Собору Блаженніший  Святослав. Промовець додав, що коли формувалася стратегія  розвитку УГКЦ, ніхто ще не знав, чого очікувати в майбутньому. «Ми не уявляли, що в Україні розпочнеться війна. Ми не гадали, що повинні будемо душпастирювати  в умовах військових дій, і те, що місцем зустрічі з живим Христом будуть не тільки наші парафії, а й київський Майдан. Мрію, що ми з вами, зокрема в контексті цього Собору, почуємо живого Бога, якого прагнемо зустріти. Бо він є Господом історії, Тим, хто допоможе нам сьогодні відкоригувати цю нашу стратегію», - зазначив він. На думку Блаженнішого Святослава, важливо, щоб  Церква вміла швидко і гнучко реагувати на виклики, що перед нею постають. Наприкінці Глава УГКЦ закликав усіх зробити іспит сумління, щоб задуматися, наскільки живою є наша Церква, єпархія, парафія: «Очікую, що учасники Собору говоритимуть правду про те, яким є справжня церковне життя в наших єпархіях, щоб ми усвідомили, де знаходимося в цій стратегії розвитку Церкви. Прошу вас слухати одне одного і ділитися думками та досвідом».

У вівторок учасники Патріаршого Собору на чолі з Отцем і Главою Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішим Святославом помолилися за вічну пам'ять Героїв України в Меморіальному сквері Івано-Франківська.

У середу, 26 серпня:

У рамках роботи Патріаршого Собору в Івано-Франківську відбувся прем’єрний показ фільму під назвою «Обличчя живої Церкви».

У благодійному фонді Карітас Івано-Франківськ відбулося свято Першого портфелика для дітей, батьки яких перебувають в зоні АТО, дітей вимушено переселених з Криму та Східних областей України та дітей з багатодітних і малозабезпечених сімей. Спільну молитву, благословення дітей та вручення портфеликів очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, передав Патріаршому Собору, який проходить в Івано-Франківську під назвою «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», вітання та благословення від Святішого Отця Папи Франциска.

Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ, також надіслав свої привітання і побажання до учасників Патріаршого Собору, 

На Патріаршому Соборі о. Тарас Барщевський у своїй доповіді «Проголошення Божого Слова» озвучив пропозиції від єпархіальних соборів щодо першого пункту «Слово Боже і катехизазація» Пастирського послання Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

«Не є Господньою волею, щоб Церква була поділена», зазначив, під час своєї проповіді в катедральному соборі Святого Воскресіння владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, під час Літургії у другий день Патріаршого Собору в Івано-Франківську. «Літургія – це насамперед місце зустрічі з нашим Господом, а молитва – найкращий діалог, у якому можемо представити всі наші добрі наміри, напрацювання нашого Собору, бажання наших сердець для побудови внутрішнього і міжцерковного сопричастя та єдності суспільства.» - наголосив владика.

Патріарший Собор – подія, яка відбувається в Церкві з часу її виходу з підпілля щоп’ять років. Делегатів на Собор вибирають на єпархіальних соборах, які впродовж останнього року відбулися в усіх греко-католицьких єпархіях. Таким чином делегати із 57 країн світу беруть участь в роботі чергового Собору. Утім, уперше, відколи розпочалися соборові зустрічі УГКЦ, у ньому бере участь делегація УАПЦ, яку очолює владика Ігор (Ісіченко), Архиєпископ Харківський і Полтавський. Про це сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час прес-конференції в Івано-Франківську 25 серпня, у перший день роботи Патріаршого Собору «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». За словами очільника Церкви, під час заходу вдасться поглянути на стан втілення в життя стратегії розвитку УГКЦ: «Ми прагнемо зробити іспит сумління щодо реалізації нашої  стратегії, а саме щодо того, наскільки ефективні наші заклики до руху оновлення парафіяльного життя. Це також і добра нагода відкоригувати наші думки та постанови з огляду на нові виклики. Бо ж, коли ми формували цю стратегію, то не знали, що переживатимемо війну». Щодо присутності делегації від УАПЦ Глава УГКЦ додав, що в цій Церкві нещодавно відбувся Собор Полтавсько-Харківської єпархії УАПЦ, на якому священики і миряни висловили прагнення шукати Євхаристійного сопричастя і адміністративної єдності з УГКЦ. «На мій погляд, це цікава ініціатива, яку ми вітаємо. Одним із моментів пошуку такої єдності і є присутність на нашому Патріаршому Соборі представників УАПЦ», - наголосив він. 

Джерелом стратегії розвитку УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі із живим Христом» вважаю день проголошення Главою УГКЦ Блаженнішого Любомира. У своєму слові до народу в той час Блаженніший Любомир сказав, що для нього найважливішою цінністю є святість Божого люду. Сказав владика Богдан (Данило), Правлячий архиєрей Пармської єпархії УГКЦ у США, 26 серпня під час прес-конференції, яка відбулася в рамках проведення Патріаршого Собору УГКЦ.

Екзарх Донецький: «І Церкві потрібне випробовування». Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, під час проповіді у катедральному соборі Святого Воскресіння в Івано-Франківську розповів делегатам Патріаршого Собору про сьогоднішню ситуацію в Донецьку.

У червер, 27серпня:

У м. Івано-Франківськ завершилася VI сесія Патріаршого Собору Української Греко-Католицької Церкви. У завершальний і третій день роботи Собору делегати здійснили прийняття резолюцій, які є певними підсумками спільної праці представників УГКЦ з 57 країн світу. Пропонуємо відео роботи завершального засідання Собору

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав освятив пам’ятник праведному митрополитові Андреєві Шептицькому в Івано-Франківську. Автором монументу є скульптор Степан Федорин.. Глава Церкви подякував усім і кожному, хто причинився до того, що постав цей монумент Митрополитові.

27-28 серпня, на християнське свято Успення Пресвятої Богородиці, до Зарваниці прибули десятки тисяч паломників на щорічну Успенську прощу. Найчисельнішою була присутність вірних Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, значна кількість яких йшла пішки 5-6 днів. Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) привітав паломників на чудотворному місці та очолив Божественну Літургію біля парафіяльної церкви, похід зі свічками, Молебень до Пресвятої Богородиці біля Її мону менту на площі біля джерела, а також Панахиду за воїнами АТО та усіма героями, які віддали своє життя за Україну.

28 серпня Церква святкує свято Успення Пресвятої Богородиці. В його основу покладено згадку про останні дні земного життя Божої Матері та обставини її смерті. Про Успенський піст та культ Богоматері розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

 У п’ятницю, 28 серпня:

Відбулась архієрейська Божественна Літургія в Архикатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового, м. Івано-Франківська, яку очолив владика Стефан (Сорока) - Митрополит Філадельфійський.

Митрополит Івано-Франківський  УГКЦ з Митрополитом Едмонтським преосвященним Кир Лаврентієм Гуцуляком та трьома Єпископами з Бразилії, Харкова та Італії очолили Божественну Літургію у Гошеві – відпустовому місці Івано-Франківської Архієпархії.

В суботу, 29 серпня:

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, і 15 архиєреїв УГКЦ з різних країн світу прибули до Коломиї. У катедральному соборі Преображення Христового духовенство УГКЦ розпочало Божественну Літургію для вшанування світлої пам’яті архиєреїв Коломийсько-Чернівецької єпархії владик Павла Василика та Миколи Сімкайла.

Згодом Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) та єпископи відвідали музей  Історії підпільної УГКЦ, а також етнографічний музей Надвірнянщини, які функціонують при парафії святої Параскеви с. Фитьків, Тисменичанського деканату.

Навчальний рік у Тернопільській духовній семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого (селище Велика Березовиця) розпочався Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Кир Василій (Семенюк).

Від 30 серпня впродовж усього тижня на Прикарпатті проводитиметься Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, в якому візьмуть участь владики, які приїхали з різних країн світу – місць перебування українців греко-католиків. 

У неділю Архиєрейською Літургією в архикатедральному соборі Святого Воскресіння Івано-Франківська урочисто розпочався Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Для канонічного початку роботи Синоду владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, оприлюднив Декрет про скликання Синоду Єпископів УГКЦ. Головною темою Синоду буде «Парафіяльне душпастирство і новітні виклики».

Члени Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви перед початком робочих засідань молилися до Святого Духа. Молебень до Святого Духа показує духовну природу того зібрання, яке ми називаємо Синодом єпископів УГКЦ.

Згодом єпископи відвідали Дем’янів Лаз, урочище біля Івано-Франківська, де в 1941 році масово розстріляли в’язнів тюрми НКВС. Всі владики разом із чисельно зібраними місцевими мешканцями помолилися Панахиду за упокій усіх загиблих. 

Також цього дня Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, з пастирським візитом прибув  до парафії св. Миколая (с. Підбірці, Пустомитівський р-н).

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, нагадує, що всі священнослужителі в передвиборчий час повинні користуватися Інструкцією про поведінку священиків УГКЦ під час політичних виборчих кампаній, яку видав Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства 4 квітня 2014 року. Цей документ містить конкретні вказівки щодо поведінки священнослужителів під час виборчих кампаній різного рівня.