Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (09.05 –15.05)
  • Втр, 17/05/2016 - 19:13

7 травня Папа Франциск прийняв на аудієнції у ватиканському Залі Павла VI дев'ять тисяч лікарів, медичних сестер, волонтерів та благодійників неурядової організації «Лікарі з Африкою - CUAMM», яка з 1950 року служить в африканських країнах. Звертаючись до них з вдячністю за їх самовіддане служіння, Святіший Отець підкреслив, що гідна охорона здоров'я є фундаментальним правом кожної людини, і вона не може ставати привілеєм для небагатьох.

У понеділок, 9 травня, Святіший Отець Франциск відслужив ранкову Літургію. У проповіді Папа прокоментував уривок з Діянь апостолів, де християни Ефесу кажуть апостолу Павлові, що не чули про Святого Духа. Понтифік зауважив, що також і сьогодні може трапитися так, що зустрінемо людей, які вірять в Ісуса, але не знають, Ким є Святий Дух. Чимало навчилися з катехизму, що Він – у Пресвятій Тройці, але поза тим не знають нічого про Нього та про те, що Він робить. «Святий Дух – це той, хто спонукає Церкву рухатися вперед. Він діє у Церкві та в наших серцях. Це Він вчиняє кожну людину відмінною від іншої, але з усіх разом творить єдність. Це Він провадить вперед, навстіж відчиняє двері та посилає свідчити про Ісуса», – пояснив проповідник. За словами Папи, Святий Дух є «головною дійовою особою живої Церкви». І коли ми не співпрацюємо з Ним, не відповідаємо «рівневі цієї місії», то виникає загроза «звести віру до моралі, до етики».

Слухняність на голос Святого Духа, яка спонукає віддати своє життя звіщенню Євангелія у найвіддаленіших куточках світу. Саме такою є ознака людини, що приймає рішенні служити в Церкві як місіонер, над якою роздумував Папа Франциск, коментуючи під час ранкової проповіді у вівторок розповідь з Діянь Апостолів про прощання святого Павла з пресвітерами Ефесу.

«Католики й копти можуть спільно свідчити важливі цінності, такі як святість та гідність кожного людського життя, святість подружжя і родинного життя і пошана до створіння, ввіреного нам Богом», – написав Папа Франциск у листі на ім’я Глави Коптської Православної Церкви Патріарха Тавадроса ІІ. Послання приурочене Дневі коптсько-католицької дружби, який відзначається 10 травня.

 «Всі ми потребуємо ввійти до дому Отця та брати участь в Його радості й бенкеті милосердя та братерства», – наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 11 травня, коментуючи євангельську притчу про милосердного батька. Ісус, як зауважив Святіший Отець, не описує нам ображеного батька, який каже: «Ти за все заплатиш», – але батька, який обіймає та з любов’ю очікує. Для нього важливо лише те, що син стоїть перед ним цілий і здоровий. Більше того, коли батько угледів сина ще здалеку, то вибіг йому назустріч. Це означає, що він «щоденно виходив на терасу і постійно вдивлявся в дорогу, щоб побачити, коли син повертатиметься».

Інститут патристики Авґустиніанум Папського Лятеранського Університету розпачав нову магістерську програму «Йозеф Ратцінґер: Наукова діяльність і духовність». В часі цього дворічного магістерського студію студенти у два семестри зможуть ознайомитись із теологічними працями Папи-емерита Бенедикта ХVІ.

Наступного місяця кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Апостольської Столиці, здійснить візит до України, щоб висловити солідарність Папи з населенням, яке зазнає страждань. Про це він сам оголосив, виступаючи у середу, 11 травня.

Апостольський Престіл пожертвує гроші, отримані у виставочному павільйоні Ватикану на виставці Expo 2015 на відкриття робочих місць для іракських біженців у Йорданії.

З нагоди позачергового Ювілею Милосердя в Римі відкрита унікальна виставка «Pereginatio Sancta» («Святе паломництво»), на якій представлена колекція ювілейних булл з ватиканського Секретного архіву.

«Релігійні лідери і віруючі повинні першими оголошувати, що нікому не дозволено маніпулювати вірою і використовувати сакральні тексти для оправднання насильства», - підкреслив постійний представник Святого Престолу при ООН. Архієпископ Ауса взяв участь в дискусії, яка пройшла 11 травня у Раді Безпеки на тему боротьби з терористичною пропагандою.

Ісус молиться за єдність християн, але в Церкві зустрічаються «кукільники», які вносять поділи та руйнують громади своїм язиком. Роздумам над молитвою за єдність учнів, яку Спаситель виголосив під час прощальної вечері перед Своїми страстями, Папа Франциск присвятив проповідь під час ранкової Святої Літургії у четвер, 12 травня.

12 травня Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції Їх Імператорські Високості Принца та Принцесу Акісіно. Японських принців супроводжували деякі сановники. Приватна зустріч, яка тривала приблизно 20 хвилин, завершилася обміном подарунків.

У Ватикані відбулась пленарна зустріч Міжнародної Спілки Вищих Настоятельок. Святіший Отець, у притаманному йому стилі, експромтом відповідав на запитання, розподілені на чотири блоки, які богопосвячені жінки всього світу визначили, як невідкладні, сподіваючись отримати чіткі відповіді. Комісія, яка дослідить питання, що стосуються дияконського служіння жінок та пояснення причин, чому жінкам не дозволено проповідувати під час Євхаристійного богослуження. Такими, серед інших, були теми розмови Папи Франциска. Чергове папське висловлювання викликало великий галас у світових ЗМІ: Папа хоче запровадити у Католицькій Церкві жінок-дияконіс. Насправді, істина є дещо іншою. Папа сказав, що попросить Конгрегацію у справах віри дослідити питання жіночого дияконату, про який загадує Вселенський Собор у Халкидоні у 451р., в Церкві, але також додав, що йому здається, що роль дияконііс у першій Церкві була подібною до ролі монахинь у сучасній Церкві Коментар о.Федеріко Ломбарді щодо чуток про «дияконіс» у Католицькій Цекві.

Інститут Релігійних Справ (IOR), фінансова інституція Апостольської Столиці, яку ще називають «Ватиканським банком», далі здійснює процес оновлення згідно з бажанням Папи Франциска. Про це наголошується у комюніке з нагоди оприлюднення звіту про діяльність за 2015 рік.

У п’ятницю, 13 травня, у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив монсеньйора Ґабора Пінтера Апостольським Нунцієм у Білорусі, підносячи його до архиєпископської гідності з титулярним осідком Велебусдо.

У п’ятницю Папа Франциск прийняв на аудієнції Прем’єр-міністра Польщі Беату Шидло. Під час щирих розмов підкреслено позитивний вклад Католицької Церкви у життя польського суспільства. Окремо обговорено візит, який Святіший Отець здійснить до цієї країни у липні з нагоди Всесвітнього Дня Молоді.

13 травня Святіший Отець Франциск здійснив травневий «п’ятничний жест милосердя», відвідавши спільноту «Зернятко», яка належить до великої родини «L’Arche». Пригадаємо, що мова йде про ініціативу, яку Святіший Отець впровадив з нагоди Святого Року Милосердя, пообіцявши щомісяця в одну із п’ятниць здійснювати жести, покликані засвідчити Божу ніжність до людей, які цього особливо потребують.

Також цього дня Понтифік зустрівся із учасниками міжнародної конференції «Підприємницька ініціатива в боротьбі з бідністю. Надзвичайна ситуація з біженцями – виклик для нас», яку організувала Папська Фундація «Centesimus Annus – Pro Pontifice» за нагоди 25-річчя соціальної енцикліки святого Івана Павла ІІ «Centesimus Annus». Папа наголосив, що боротьба з бідністю є не лише економічною проблемою, але, насамперед, моральною. Одночасно, все людство покликане визначити «політичні, суспільні та економічні» відповіді на актуальну кризу біженців.

Ми покликані розвивати наставлення співчуття перед обличчям різних життєвих ситуацій, долаючи байдужість, яка стає на заваді розпізнати потреби ближніх, які нас оточують, та визволяючись під поневолення матеріальним добробутом. Із таким заохоченням Папа Франциск звернувся до кількох десятків тисяч паломників, які у суботу, 14 травня, зібралися під проливним дощем на площі Святого Петра у Ватикані на загальну аудієнцію. Серед учасників «ювілейної» загальної аудієнції з Папою Франциском були студенти і ректорат Папської Української Колегії святого Йосафата. Після того, як Вселенський Архиєрей уділив усім своє Апостольське благословення, вони мали нагоду коротко поспілкуватися з ним та зробили спільну фотографію. Вже традиційно, Папа привітався з українцями їхньою рідною мовою, сказавши: «Христос Воскрес!».

«Суттєвим завданням місії Ісуса, вершиною якої став дар Святого Духа, було наступне: перезавантажити наші стосунки з Отцем, зруйновані гріхом, визволити нас зі стану сирітства і повернути синівство», – цими словами, посилаючись на Христову обітницю: «Не залишу вас сиротами», – Папа Франциск розпочав проповідь, яку він виголосив під час Святої Літургії в базиліці Святого Петра з нагоди урочистості П’ятидесятниці. Підсумовуючи, Глава Католицької Церкви підкреслив, що Святий Дух, спричиняючись до того, що ми, як навчав святий Павло, належимо Христові, вводить нас також у «нову динаміку братерства».

Любов до людини та до Бога виражається не словами, але ділами. Також і збереження Божих заповідей треба розуміти в екзистенціальному сенсі, так щоб у це було включене все життя. Папа Франциск говорив про це в урочистість Зіслання Святого Духа перед молитвою «Царице Неба» пригадуючи, що цього року (за григоріанським календарем) пасхальний час закінчується саме цього дня. Святіший Отець зазначив, що Святий Дух є першим і головним даром, якого для нас просив Ісус у Небесного Отця.

Радимо ознайомитись:

«Crux» про дивне рішення Франциска відкласти канонізацію хорватського кардинала

Програма папських Богослужінь на літній період

Програма Апостольської подорожі Папи Франциска до Вірменії

Прощення перемогло ненависть. 35 років від замаху на життя святого Івана Павла ІІ

«Місійна Церква – свідок милосердя»: послання Папи Франциска на Всесвітній місійний день 2016 року (підсумок)

Церква отримає нового святого, страченого французькими революціонерами

Отець О’Флайерті – священик, який врятував 6000 життів