Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (14.09 - 20.09.15)
  • Втр, 22/09/2015 - 02:40

З 14 по16 вересня в Ватикані під головуванням Папи Франциска проходило чергове, 11-е, засідання Ради кардиналів. Рада, створена нинішнім понтифіком для обговорення реформи Римської курії.

У вівторок 15 вересня 2015 р., оприлюднено список учасників Надзвичайної Асамблеї Синоду єпископів католицької Церкви на тему «Покликання і місія сім’ї в Церкві та сучасному світі», яка буде проведена у Ватикані від 4 до 25 жовтня цього року.

Папа Франциск направив Послання на черговий Всесвітній день хворого. У ньому Святіший Отець закликає хворих і страждаючих довіритись Пресвятій Богородиці і дивитись на своє страждання у призмі віри, бо саме в найважчі хвили болю і спокус безнадійності, віра в Бога виявляє весь свій позитивний потенціал.              

Що спонукало юного Хорхе Берґольйо стати ченцем та священиком? Чого сьогодні Церква очікує від богопосвячених осіб і куди їх посилає? Як зберегти первісний запал та не піддатися посередності? Такими були запитання, які Папі Францискові від імені 5000 учасників з’їзду молодих богопосвячених осіб поставили бр. П’єр з Сирії, сестра Мері з Індії та сестра Сара з Іспанії

Церква є Матір’ю, яка народжує нас через Святе Таїнство Хрищення та вирощує і виховує нас у своїй спільноті; вона не є звичайною суворою організацією, позбавленою людського тепла. Своє материнство Церква повинна виявляти у наставленні покори, доброти, прощення та ніжності. Такими були провідні думки Папи Франциска у проповіді під час ранкової Святої Меси у вівторок, 15 вересня 2015 року, у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти». Проповідник, серед іншого, також наголосив, що особливо в наш час дуже важливе розуміння, що Спаситель не залишив нас сиротами, що Він дав нам за матір Свою Маму. Це повинно сповнювати нас гордістю, адже ми маємо Матір, Яка завжди з нами, постійно нами піклується та захищає, допомагає нам, зокрема, у важких життєвих хвилинах.

Під час загальної аудієнції у середу 16 вересня Папа Франциск закінчив цикл роздумувань, присвячений подружжю та сім’ї. Папа підкреслив, що Бог довірив сотворений світ чоловікові й жінці. Їхня відмова від Божого благословення неминуче привела до маячної фантазії всемогутності, яка все нищить. Незважаючи на це, люди не прокляті, ані не залишені на самі на себе.  Обітниця, яку Господь дав чоловікові й жінці на початку історії, включає всіх людей, аж до її кінця. «Якщо, – за словами Святішого Отця, – маємо достатнього віри, сім’ї народів землі знайдуть себе у цьому благословенні. Після загальної аудієнції Папа Франциск звернувся із закликом молитись за його Апостольські відвідини Куби та США. 

Безпритульні діти і жінки вулиць - це не безлика маса, а діти Божі з такими ж, як у нас, правами, - підкреслив Папа Франциск під час аудієнції для учасників Міжнародного симпозіуму на тему «вуличного пастирства», котра відбулася 17 вересня 2015 року. Організатором форуму виступила Папська рада з пастирського піклування мігрантів і подорожуючих. Папа засудив торгівлю людьми та корупцію - явища, які посилюють злочини і несправедливість по відношенню до найбільш вразливих членів суспільства, і закликав захищати гідність жінок і дітей, змушених жити на вулиці. «Ми не можемо перестати нести всім, і особливо найслабшим і знедоленим, доброту і ніжність милосердного Бога. Милосердя - це вище вираження, з яким Бог виходить нам назустріч», - наголосив Святіший Отець.

Папа Франциск звернувся до учасників асамблеї лікарів-католиків Північної Італії, яка в ці дні проходила в Верчеллі. Святіший Отець побажав учасникам симпозіуму завжди прагнути «до нових цілей на службі людини і в розвитку медичної науки, постійно орієнтуючись на вічні людські й християнські цінності».

Наукове вивчення Всесвіту може дати загальну перспективу для діалогу між віруючими і невіруючими, зазначив Папа Франциск 18 вересня 2015 під час аудієнції для учасників симпозіуму, організованого Ватиканською астрономічною обсерваторією. Форум пройшов з нагоди 70-річчя цієї структури. Папа також призначив її нового керівника, яким став американський єзуїт Гай Джозеф Кансальманьйо, член Ватиканської астрономічної обсерваторії і директор існуючого при ній фонду.

Серед перших жертв кризи на Близькому Сході є совість людей, відзначив Папа Франциск під час зустрічі з учасниками спеціального ватиканського засідання щодо проблеми гуманітарної кризи в Сирії та Іраку. За словами Папи Франциска, необхідно знайти рішення конфлікту, яке б не було насильницьким, «оскільки насильство створює тільки нові рани». Він закликав католицькі благодійні організації приділити особливу увагу матеріальним і духовним потребам найслабших і беззахисних жителів регіону. Папа нагадав, що мільйони дітей в зоні конфлікту позбавлені можливості отримувати освіту, а християни позбавлені права жити на землі, на якій проживали століттями, і закликав відповісти на ці виклики.

Напередодні свого візиту до США Папа Франциск закликав католицькі подружжя безстрашно захищати шлюб між одним чоловіком та однією дружиною, щоб допомогти формувати у вірі молоді пари до і після шлюбу. Папа оголосив своє послання одруженим парам за півтори тижні до свого від'їзду до США на Всесвітню зустріч сімей у Філадельфії. "Ніколи не забувайте, що ваша подружня вірність є даром Божим і ця милість була дана кожному з нас. Об'єднана та щаслива пара може краще за будь-кого зрозуміти рани та страждання, викликані відкиненням, зрадою, відсутністю любові», - зазначив Святіший отець.

19 вересня 2015 року Вселенський Архиєрей вирушив у Х Апостольську подорож, яка включає Кубу та США. Напередодні Апостольського візиту Святішого Отця на Кубу державне телебачення острова передало по своїх каналах спеціальне відеопослання Папи Франциска.

Промовляючи під час церемонії привітання в аеропорту Гавани, Глава Католицької Церкви склав подяку всім, хто приклав до організації цієї подорожі. «Хочу також попросити Вас, Пане Президенте, – звернувся він до Рауля Кастро, – передати мої щирі почуття особливого визнання і пошани своєму братові Фіделеві. Мені хотілося б також, аби ці мої вітання досягли, зокрема, тих, кого я з різних причин не матиму змоги зустрінути, як також усіх кубинців, розсіяних по світі». Відзначивши, що спогад про його попередників «викликає почуття вдячності й любові і в народі і у кубинської влади», Папа підкреслив, що його теперішній візит є нагодою «оновити ці зв’язки співпраці та дружби, щоби Церква й надалі супроводжувала й заохочувала кубинський народ в його сподіваннях та турботах, в умовах свободи та за допомогою засобів і просторів, необхідних для того, щоб донести звіщення Божого Царства аж до екзистенційних периферій суспільства».

У неділю, 20 вересня 2015 року, на Площі Революції в Гавані, Вселенський Архиєрей відслужив першу Святу Месу на кубинській землі. «Про що ви сперечалися дорогою?» – одного разу запитав Ісус Своїх апостолі. Навколо цього ж запитання із євангельського уривку, який був призначений на цей день, Папа Франциск побудував свою проповідь. На думку Святішого Отця це запитання Спаситель скеровує сьогодні до кожного із нас, дещо перефразовуючи: «Про що ви розмовляєте щоденно? Якими є ваші бажання?». Христос дуже чітко і просто допомагає людині знайти відповідь на це запитання: «Хто з вас хоче буди першим, нехай буде останнім і слугою усіх» (Мк. 9, 35). Всі ми покликанні до служіння, до того, щоб допомагати одні одним, носити тягарі одні одних задля любові до наших ближніх, підсумував Вселенський Архиєрей. Служіння ближнім ніколи не повинно бути ідеологічним, адже воно проявляється у вчинках щодо конкретних осіб; служити - це поставити свого ближнього у центрі. А звертаючись до вірних на Кубі, Папа заохотив прийняти покликання до служіння як дар, щоб ми дбали про наших ближніх, що цього потребують. Підсумовуючи, Папа Франциск запросив вірних єднатися з ним в молитві до Пресвятої Богородиці, особливо за тих, «хто втратив надію, хто не знаходить мотивації для дальної боротьби, за тих, які страждають від несправедливості, покинення і самотності», за «похилих віком, хворих, дітей і молодь, за всі родини, які зазнають труднощів», просячи Діву Марію, аби «висушила їхні сльози, втішила їх Своєю материнською любов’ю та повернула їм надію і радість».

Святий Престіл пов'язує великі надії з використанням атомної енергетики в мирних цілях, але вимагає рішучих політичних кроків у напрямку повної ліквідації атомних арсеналів. Позицію Святого Престолу з цієї проблеми представив секретар з відносин з державами Архиєпископ Пол Галлахер на засіданні Міжнародного агентства з атомної енергетики (МААЕ), яке пройшло у Відні.