Тижневий огляд: переслідування християн (22.06 - 12.07)
  • Втр, 14/07/2015 - 14:10

23 червня повідомляється, що впливовий італійський кардинал, архиєпископ найбільшої в Італії Міланської архиєпархії Анджело Скола закликав створити в Сирії гуманітарний коридор, по якому християни могли б покинути країну.

У Стрию невідомі особи, зламавши двері, проникли до храму блаженного священномученика Миколая Чарнецького Прийшовши зранку до храму на Святу Літургію, вірні побачили поламані і перекинуті речі церковного вжитку: ікони, тетрапод та ін., частково пошкоджене оздоблення кивоту. За словами о. Михайла Коцуровського це не схоже на звичайне пограбування, оскільки майже все майно храму залишилося на місці. На думку священика, це нагадує акт вандалізму.

Відповідно до інформації за 24 червня читаємо, що Вкотре жертвами ІДІЛ стають діти; цього разу бойовики розп'яли двох неповнолітніх на північному сході Сирії. Радикали розп'яли на стіні «Обителі суддів», що розташовується на вулиці аль-Букамаль міста аль-Маядін провінції Дейр-ез-Зор, двох хлопчиків. Таблички на грудях жертв наступним чином описували їх «провину»: «Порушники посту Рамадан».

Від громади римо-католицького костелу Святого Петра на Гаванній вулиці в Одесі вимагають 869 тисяч гривень за оформлення права власності на цю будівлю, якa з моменту будівництва і до сьогоднішнього дня безперервно використовувалася як храм. Все це дуже схоже на вимагання.

25 червня з’явилося повідомлення про те, що у польському місті Ільжі осквернили церкву Матері Божої Сніжної: намальовані перевернуті хрести на стінах, на образах і вівтарі, а також подертий і перевернутий образ. Щоб дістатися до церкви, невідомі використовували лопату і вила, які так і залишили біля входу.

Згідно з інформацією за 29 червня читаємо, що поліцією Ізраїлю заарештовано двох арабів, жителів Східного Єрусалиму і членів одного з терористичних угруповань за звинуваченням у підпалі церкви Помноження Хлібів і Риби в Табху, що на північному узбережжі озера Кінерет.

Бойові дії та окупація частини території України сепаратистами, яких підтримує РФ, принесли тамтешнім віруючим жорстокі практики релігійної нетерпимості, вбивства й репресії. Усередині релігійних громад і навіть церковних рад з’являються групи, що підтримують сепаратистів, які наполягають на спів­праці з сепаратистськими властями. Пасторам і парафіянам небезпечно показувати проукраїнську позицію навіть усередині церкви, оскільки можуть донести у «Міністерство державної безпеки», яке проводить політичні репресії проти вільнодумців.

30 червня повідомляється, що в Єрусалимі в минулий четвер з'явилися листівки, в яких «невірних християн» закликають невідкладно покинути місто, оскільки в іншому випадку їм загрожує розправа. У 1948 році співвідношення християн і мусульман в Єрусалимі було рівним - громади нараховували по 20% від загальної чисельності населення; 60% становили юдеї. Після утворення держави Ізраїль християнське населення міста постійно скорочується.

1 липня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що й у страшному сні не снилося, що у славетному королівському місті Львові у Рік Митрополита Андрея Шептицького стільки бруду литиметься на постать цього Мойсея Українського Народу і на Церкву, яку довелося і йому провадити у такі нелегкі часи двох світових воєн. Ось вже понад пів року у львівській громаді не стихають баталії навколо спорудження йому пам’ятника та реконструкції площі, які йдуть одним проектом. Закваскою усіх цих процесів стала поява ГО «Врятуй сквер святого Юра», яка виникла спонтанно і кілька разів змінювала свою назву та ідеологію. Тут справа не у пам’ятнику, але у особі Митрополита Андрея. Навіть по своїй смерті він не перестає наводити страх на тих, які так не хотіли появи незалежної Української держави. А він по-суті був тим, який її творив у ті часи, коли її офіційно не існувало. І саме через це і тільки через це він є невигідний багатьом політичним колам не тільки поза межами рідного краю, але, як виявляється, в його серці.

І ще раз, щодо пам'ятника Шептицькому і реконструкції площі. Голова Комісії з фінансів та планування бюджету, Яромир Самагальський, заявляє, що УГКЦ не має жодного юридичного відношення до пам'ятника і реконструкції площі. Усі запитання щодо реконструкції площі, зрізання дерев, кошторисів і використання фінансів, громадських слухань і містобудівної ради, переносу дороги і в цілому до проекту треба задавати лише виконавчим органам Львівської міської Ради і міському голові, як керівнику виконавчих органів.

Церкву у селищі Піски Донецької області бойовики перетворили на мішень для танків та великокаліберної артилерії. За словами бійців, бойовики використовують бетонобійні снаряди, які пробивають бетонні конструкції та вибухають вже всередині приміщення.

Відповідно до інформації за 3 липня читаємо, що відповіддю на запитання про джерело насильства в ісламі є сама постать Магомета. Біографія Магомета налічує 60 пограбувань і нападів на каравани, скоєних за останні роки життя. До насильства і вбивства невірних, «хоч би де ви їх знайшли», спонукає також Коран. Посилаючись на святу книгу магометан, можна провадити війни, і не тільки оборонні, але й завойовницькі. Саме цим іслам радикально відрізняється від християнства, а Магомет — від Христа.

В Європейському парламенті в Брюсселі проходила конференція на тему «Переслідування християн у світі», організована Відділом з міжкультурних зв'язків і релігійного діалогу, спрямована на привернення уваги громадськості до цієї злободенної проблеми.

Останнім часом проти Архиєпископа Сан-Франциско, владики Сальваторе Корделіоне, провадиться серйозна кампанія через його вимогу до викладачів католицьких шкіл Архиєпархії строго дотримуватися принципів вчення Католицької Церкви. Вершина нападів досягнена зверненням кількох конгресменів, які представляють Демократичну партію у Конгресі штату Каліфорнія. У своєму зверненні конгресмени вимагають від Архиєпископа Корделіоне припинити «дискримінацію» викладачів, які підтримують ЛГБТ ідеологію або живуть у гомосексуальних стосунках.

На ТРК «Львів» Олег Синютка розповів про людей, які протестують проти спорудження пам’ятника Андрею Шептицькому у Львові, а також зазначив, що люди на Галичині мають жити краще: «Купка людей, які скинули зі себе маски, образили не одного віруючого греко-католика». Тому очільник області закликає усіх свідомих львів’ян об’єднатися і довершити велике діло – створити монумент великому ієрархові.

4 липня з’явилося повідомлення про те, що мексиканський кардинал Хуан Сандовал міг би стати першою жертвою переслідувань християн зі сторони ЛГБТ організацій, спричинених нещодавньою легалізацією одностатевих «шлюбів» у цій північноамериканській країні. Дванадцять ЛГБТ організацій подало спільний позов проти Архиєпископа-емерита кардинала Хуана Сандовала Ініґвеза через його виступ на католицькому телебаченні «Mariavision», в часі якого кардинал Сандовал назвав недавню легалізацію одностатевих «шлюбів» у Мексиці викривленням істинної природи шлюбу. Заяви Архиєпископа-емерита одразу ж проголошено дискримінуючими і гомофобними, і майже одразу з’явився позов проти нього. Також і федеральний мексиканський уряд готує позов проти кардинала.

Згідно з інформацією за 5 липня читаємо, що у Нігерії терористка-смертниця підірвала себе в церкві в місті Потіскум, в результаті чого загинули 5 людей. Смертниця увійшла в євангелистську церкву близько 10 ранку за місцевим часом і підірвала бомбу, убивши молільників, у тому числі жінку і двох її дітей, а також пастора. Поки ніхто не взяв на себе відповідальність за теракт, проте передбачається, що він був організований екстремістським угрупуванням «Боко Харам».

Під тиском єпископів Ірландська семінарія в Мейнуті прийме знову на навчання кількох семінаристів, яких раніше попросили покинути навчання через їх «занадто консервативні» погляди.

6 липня повідомляється, що чергові християни стають жертвами мусульманського закону про богохульство. У Пакистані практично в останній момент поліція не дала здійснити самосуд над християнським подружжям за те, що чоловік ліг спати на кусок матеріалу, подарований йому перукарем, на якому були начебто написані фрагменти з Корану. У Судані від вартою утримують двох протестантських пасторів, яких звинуватили у богохульстві, шпигунстві та замаху на Конституцію і публічний порядок, а за такі переступи карають смертною карою.

У індонезійському місті Йогуакарта група ісламських екстремістів напала на табір протестантських скаутів. На думку фундаменталістів християни не мали права організовувати зустріч такого плану, і вона порушила святий характер Рамадану – мусульманського місяця посту і молитви.

Цими днями у боснійському місті Тузла встановлено пам’ятний знак на якому вигравірувано текст з грамоти першого незалежного володаря Боснії бана Куліна з 1189 року. Але у вигравіруваному тексті бракує початку і кінця оригінального тексту. А саме початку «В ім’я Отця, і Сина, і Духа Святого!» і кінця «Так нехай мені допоможе Бог і все Святе Євангеліє!». З цих фраз цілковито ясно, що бан Кулін був християнином і то західного обряду. Це не поодинока спроба боснійських мусульман переписати історію держави.

Відповідно до інформації за 8 липня читаємо, що ісламістами був викрадений францисканець Зія Аззіз, настоятель католицької парафії в сирійському селищі Якуба. Парафіяни та побратими по ордену не втрачають надію на звільнення священика. У той же час ніяких пояснень причин затримання священика ісламісти не дають.

10 липня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що 26 червня цього року в Тунісі стався теракт, в результаті якого загинуло 38 людей. Проте у християн Тунісу усе ще є підстави для надії. Принаймні, так вважає о. Сергіо Перес настоятель католицької катедри св. Вікентія де Поля у столиці Тунісу. Отець-настоятель вважає, що більшість тунісців не є ісламськими екстремістами, а також й уряд країни не прагне запровадити норми шаріату.

Два тижні тому в Багдаді було викрадено чотирьох християн. Двоє з них, на жаль, були знайдені мертвими після того, як їхні родини заплатили викуп, який вимагали викрадачі. Ескалація злочинів проти іракських християн спрямована на те, що витиснути їх з країни, зробивши їхнє життя болючим і небезпечним. 

Згідно з інформацією за 11 липня читаємо, що спроби зупинити просування Ісламської держави на півночі Іраку й військові дії пов’язані з цим, погіршують стан іракських біженців. Халдео-католицький єпископ-помічник Багдаду владика Шлемон Вардуні звернувся з закликом про милосердя. Єпископ вважає, що необхідний діалог між поміркованими мусульманами Іраку й іншими конфесійними групами в країні, бо тільки діалог може зупинити іракський конфлікт.

Викрадений в сирійському Яаакубіє біля Дамаску францисканець Дія Азіз уже на свободі. Перші дані вказували на те, що він був викрадений ісламістським угрупованням Аль-Нусра. Але це угруповання заперечило свою причетність до цього викрадення. Невідомі викрадачі отця Азіза, дуже ймовірно, належать до одного з чисельних угруповань в регіоні, які викрадають людей з метою отримання викупу. Про спосіб звільнення о. Азіза у повідомленні не сказано.