Голова Конференції єпископів України закликає до молитви за Синод
  • Птн, 29/09/2023 - 11:23

Голова Конференції єпископів України єпископ Віталій Скомаровський закликає до молитви в намірі праці синодальних отців під час міжконтинентального етапу Синоду в Римі, що відбуватиметься у жовтні.

Любі священники, богопосвячені особи та усі віряни!

Понад два роки тому Папа Франциск оголосив про намір провести XVI Звичайну Асамблею Синоду Єпископів. Темою Синоду стало: «Задля синодальної Церкви: сопричастя, участь і місія». Цей Синод мав відбутися у три етапи: дієцезіяльний, континентальний та міжконтинентальний. Згідно отриманих вказівок 17 жовтня 2021 року кожен дієцезіяльний єпископ України, як і усього світу, розпочав перший етап урочистою Святою Месою у своєму катедральному храмі. В кожній дієцезії були визначені координатори синодальних дискусій. У наших парафіях та спільнотах ми роздумували над запропонованими Святішим Отцем 10 тезами, які стосувалися різних аспектів життя Церкви. Однак, спочатку карантинні обмеження з огляду на пандемію Ковід-19, а згодом і повномасштабне російське вторгнення на територію нашої країни, змусили нас зосередитися лише на одному – порятунку Батьківщини від агресора.

Тим часом у світі закінчився дієцезіяльний етап Синоду і розпочався вже другий – континентальний. На нашому континенті він відбувся 5-12 лютого 2023 року у Празі. Від нашої Церкви в Україні в ньому взяла участь делегація з чотирьох осіб. Наша присутність спільно з делегацією греко католиків була дуже доречною. Особливо, з огляду на активну участь та часте запевнення з уст інших делегатів у солідарності з українським народом.

Перша сесія міжконтинентального етапу Синоду відбудеться в Римі від 4 до 29 жовтня цього року. Від Римсько-Католицької Церкви України участь у цій сесії візьмуть: єпископи Олександр Язловецький та Радослав Змітрович. Попри війну, яка надалі триває, певні процеси у світі та Церкві продовжуються і ми не можемо стояти осторонь. Участь наших делегатів допоможе учасникам Синоду єпископів у Римі не забувати про Україну – це також одна з цілей їхньої присутності там.

Наша Церква потребує змін з огляду на сучасні виклики, але змін натхнених Святим Духом. Отож заохочуємо усіх вас до посиленої молитви не тільки в намірах миру в нашій країні, але також у намірах праці синодальних отців у Римі. Нехай Святий Дух надихає їх тривати в істинах віри, щоб наша Церква залишалася світлом, яке протистоїть темряві, та сіллю, яка не втрачає своєї сили.

Віталій Скомаровський

Голова Конференції римсько-католицьких єпископів України

 

Пропозиція текстів для молитви в намірах праці XVI Генеральної Асамблеї Синоду Єпископів

Вселенська молитва – заклики на недільні Меси

Вселенська молитва – заклики на звичайні дні

Благословення на завершення Євхаристії (XXVI Неділя Звичайного періоду)