Християнство і політика

  • Субота, Червень 15, 2024 - 21:07

    Сенат США відхилив два законопроекти про екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ). Хоча ця “процедура”, що суперечить моральному вченню Католицької Церкви, користується підтримкою значної частини американського суспільства, політики наразі мають проблеми з її врегулюванням через цьогорічне рішення Верховного суду Алабами, який вказав, що запліднена яйцеклітина – це особа і не можна позбуватися так званих зайвих ембріонів, які зазвичай знищують після успішної імплементації заплідненої яйцеклітини в організм жінки.

  • П'ятниця, Червень 14, 2024 - 13:46

    12 червня 2024 року в приміщенні Патріаршої Курії УГКЦ  під головуванням Верховного Архієпископа Святослава Шевчука відбулося засідання Секретаріату Наради Християнських Церков України, на якому було розглянуто низку питань щодо служіння церков під час війни в духовній, освітній та гуманітарній сферах.

  • Четвер, Червень 13, 2024 - 17:29

    Відповідно до звіту, підготовленого нікарагуанською правозахисницею Мартою Моліною, режим президента Нікарагуа Даніеля Ортеги вживає цілеспрямованих заходів для систематичного переслідування та утиску католиків.

  • Четвер, Червень 13, 2024 - 14:35

    Беручи участь у відкритій частині зустрічі «Великої сімки» на півдні Італії, Папа Франциск проведе також двосторонні зустрічі.

    Як вже повідомлялося, відповідаючи на запрошення Глави Уряду Італії Джорджії Мелоні, Папа Франциск візьме участь у саміті «Великої сімки» під головуванням Італії, який від 13 до 15 червня 2024 р. відбувається в Борґо-Еньяція, в регіоні Апулія на півдні країни. В п’ятницю, 14 червня, Святіший Отець виступить на сесії, присвяченій штучному інтелекту, відкритій для країн, які не є членами G7.

  • Середа, Червень 12, 2024 - 15:00

    11 червня 2024 року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) в Києві зустрілася з послами країн «Великої сімки» (G7). 

  • Середа, Червень 12, 2024 - 12:16

    Виконавчий комітет Всесвітньої ради церков (ВРЦ) у протоколі про ескалацію війни в Україні закликав «припинити вторгнення та окупацію української території та відновити мир у регіоні».

    У протоколі йдеться: «Ми також закликаємо уряди Росії та України поважати фундаментальне людське та моральне право на відмову від військової служби з мотивів сумління навіть під час війни».

  • Вівторок, Червень 11, 2024 - 11:59

    Віцепрезидент Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE), підбиває підсумки голосування за депутатів Європарламенту, наголошуючи на обов’язкові «будувати суспільство і Європу солідарності», де справді є місце для всіх, також і тих, хто перебуває у складних життєвих обставинах.

     

  • Понеділок, Червень 10, 2024 - 16:43

    Протягом 6-9 червня у державах ЄС відбулися вибори до Європарламенту. Вже завершилося голосування у 27 країнах, явка склала 51%, що є рекордно високим показником за останні 30 років. За попередніми результатами, Європейська Народна Партія залишиться з найбільшим представництвом, а низка правих партій додали підтримки.

    Європейську Народну Партію прийнято визначати як правоцентристську. При цьому до її складу ходять такі політики як Дональд Туск, який представляє загальний мейнстрим ЄС і його складно назвати правим. ЄНП стане основою для формування нової коаліції. 

  • П'ятниця, Червень 7, 2024 - 17:16

    Секретар Святого Престолу у справах стосунків з державами та міжнародними організаціями взяв участь у святкуванні Дня незалежності Ізраїлю, де наголосив на закликах Папи про звільнення заручників, які перебувають в руках ХАМАСу, та до співпраці у боротьбі з антисемітизмом. Але й антихристиянські дії єврейських екстремістів, за його словами, заслуговують на осуд. Зіткнувшись з «серйозною військовою відповіддю» в Газі, додав він, Святий Престол не може залишатися «морально байдужим».

     

  • Середа, Червень 5, 2024 - 12:12

    «Як президент Ради єпископських конференцій Європейського Союзу (COMECE), я хочу ще раз закликати всіх європейських громадян, особливо католиків, голосувати на майбутніх виборах до Європейського Союзу і робити це відповідально, обираючи кандидатів і партії, які будуватимуть кращу Європу для всіх, спільні та справжні цінності Європейського Союзу, які сприяють миру, як на нашому континенті, так і за його межами, справедливості, прав людини, демократії, солідарності та турботи про наш спільний дім», – сказав президент цієї організації єпископ Маріано Крочіата.

  • Середа, Червень 5, 2024 - 11:10

    У зверненні напередодні виборів до Європарламенту єпископ Маріано Крочята нагадує про відповідальність громадян, пов’язану з правом голосу.

     

    У країнах Європейського Союзу добігає до завершення виборча кампанія: від 6 до 9 червня 2024 року відбудуться вибори депутатів до Європарламенту. В цьому контексті очільник Комісії єпископатів Європейського Союзу єпископ Маріано Крочята зверунувся із закликом, в якому заохочує всіх громадян ЄС, а особливо католиків, взяти участь у голосуванні.

  • П'ятниця, Травень 31, 2024 - 17:22

    8 і 9 червня перед офісом соціалістичної влади Іспанії мають з'явитися християнські символи та молитви на вервиці. З ініціативи мирян перед будівлею PSOE (Іспанська Соціалістична Робітнича Партія) католики проситимуть про навернення своєї батьківщини та повернення до її християнської ідентичності. Уряд Педро Санчеса хоче перешкодити цим планам. Делегат лівого Кабінету Міністрів опублікував заборону на проведення молитов.

  • Середа, Травень 22, 2024 - 11:39

    Архиєрейський Синод Української Греко-Католицької Церкви в Україні в пастирському листі «Слово до освітян» закликав Міністерство освіти і науки України мінімізувати бюрократичний тягар, який заважає педагогам реалізувати їхні творчі таланти.

    У посланні відзначено, що за час останнього воєнного десятиріччя сфера освіти як фундаментальна частина соціально-гуманітарного та людського капіталу в Україні зазнала значних втрат.

  • Субота, Травень 11, 2024 - 13:43

    Президент Володимир Зеленський з нагоди Великодня зустрівся із представниками єпископату Української Греко-Католицької Церкви й Православної Церкви України. Зустріч відбулася у Митрополичих палатах комплексу Софії Київської. При цій нагоді владики УГКЦ звершили пасхальне моління співом «Христос воскрес» у соборі Святої Софії.

  • П'ятниця, Травень 10, 2024 - 13:03

    Під гаслом «Колумбія. З життям є надія» десятки тисяч колумбійців вийшли на вулиці своїх міст. Учасники маршу закликали Конституційний суд Колумбії скасувати рішення, які декриміналізували, а потім лібералізували аборти.

    За даними організації United for Life, 18-й Національний марш за життя пройшов у понад 110 містах, зокрема: у Боготі, Медельїні, Калі, Кукуті, Монтерії, Перейрі, Кумаралі.

  • П'ятниця, Травень 10, 2024 - 12:50

    В Урочистість Вознесіння Господнього парафія Матері Божої Фатімської у Шуміліно (Вітебська область, Білорусь) залишилась без священників. Напередодні, 8 травня, отців Андрія Юхневича ОМІ та Павла Лемеха ОМІ затримали після зустрічі духовенства та богопосвячених осіб Вітебської дієцезії.

    Про обставини затримання розповіли парафіяни: «Коли всі роз’їхалися, до костелу під’їхали три машини з міліцією, всі були в цивільному. Оглянули приміщення і забрали отця Павла. Водночас отця Анджея затримали в дорозі – він їхав на зустріч».

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:23

    Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку виступив під час Форуму ООН щодо лісів, наголосивши на важливості цілісної екології з метою захисту екосистем і громад.

     

    Ліси є життєво важливими екосистемами, джерелами утримання та добробуту, а також резервуарами біорізноманіття. Про це нагадав архиєпископ Габріеле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй, у своїй заяві, зробленій 6 травня 2024 р. в Нью-Йорку на 19-й сесії Форуму ООН з питань лісів.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 13:57

    Кардинал Фрідолін Амбонго є Архиєпископом Кіншаси, столиці Демократичної Республіки Конго, головою Платформи співпраці всіх африканських єпископів. Цей видатний відомий, серед іншого, своєю критикою ватиканської декларації «Fiducia Supplicans», яка дозволяє уділяти «нелітургійні» благословення одностатевим парам. Тепер, окрім «веселкової революції» з Ватикану, він отримав ще одного противника. Президенту його країни Феліксу Чісекеді набридла заангажованість кардинала у справи державної ваги. За турботу про долю співвітчизників кардинала звинуватили в підривній діяльності.

  • Середа, Травень 1, 2024 - 14:57

    Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів телефонну розмову з головою Єпископської конференції Італії кардиналом Маттео Дзуппі.

    Очільник Офісу Глави держави зазначив, що в межах дипломатичного діалогу з усіма державами наша країна постійно приділяє особливу увагу питанню повернення українських дітей, незаконно депортованих Росією.

    «Ви також продовжуєте працювати в цьому напрямі. Дякую вам. Цей процес іде повільно, але все ж таки рухається вперед», – наголосив він.

  • Вівторок, Квітень 30, 2024 - 12:46

    Гуманітарні дії, зокрема звільнення військовополонених і дітей, депортованих до росії, – інструменти, які визначають шлях до переговорів і припинення війни в Україні, вважає Державний секретар Ватикану. Про це повідомляє Vatican News.

    В інтерв’ю італійському виданню Avvenire кардинал П’єтро Паролін зазначив, що анонсована участь Франциска у саміті G7, яка відбудеться в італійській Апулії 13-15 червня 2024 року, – це вияв занепокоєння за майбутнє розділеного світу.

Сторінки