Новини

  • 11 Червень 2024 (15:46)

    Наприкінці минулого місяця Папа Франциск офіційно визнав чудо, пов’язане з заступництвом блаженного Карло Акутіса, прокладаючи шлях для того, щоб молодий італієць, який помер від лейкемії у віці 15 років, став першим канонізованим святим із покоління міленіалів.

    Якщо ви щось знаєте про Карло Акутіса, ви, мабуть, знаєте, що він любив ходити на літургію та допомагати бідним і пригнобленим, з якими стикався. Хлопчик сильної віри, незважаючи на те, що не виріс у особливо релігійній родині. Карло також був відомий тим, що годинами адорував Христа в Пресвятих Тайнах.

  • 11 Червень 2024 (15:36)

    Звіт, надісланий Конференцією єпископів Німеччини (DKB) до Секретаріату Синоду в Римі, створює хибне враження одностайності на німецькому синодальному шляху та виключає критичні голоси, які містились, наприклад, у текстах з дієцезій Регенсбурга і Пассау, а також з Кельнської архиєпархії – повідомляє видання “Katholische Sonntagszeitung” з Регенсбурга.

  • 11 Червень 2024 (15:20)

    9 червня в м. Флоренція (Італія) відбулося проголошення Декрету Апостольського екзарха про створення персональної парафії Святого архистратига Михаїла та призначення парафіяльного адміністратора. З цієї нагоди Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Діонісій Ляхович, апостольський екзарх для українських католиків візантійського обряду в Італії.

  • 11 Червень 2024 (15:13)

    Кінець ХІХ — початок ХХ століття та період між Першою і Другою світовими війнами засвідчив велике значення Греко-Католицької Церкви для України й українців, зокрема Західної України. Це були часи, коли священники ставали не лише духовними поводирями свого народу, а й суспільними діячами та значимими політичними фігурами.

  • 11 Червень 2024 (12:04)

    9 червня 2024 року в прокатедральному храмі Святого рівноапостольного князя Володимира, що у м. Запоріжжі, відбулися ієрейське рукоположення диякона Маркіяна Буняка, яке уділив владика Максим Рябуха, єпископ-помічник Донецького екзархату УГКЦ.

  • 11 Червень 2024 (12:02)

    7 червня в кафедральному соборі архідієцезії Ізміра наприкінці Меси місцевий архієпископ Мартін Кметек – разом з іншими єпископами, священниками та вірними – урочисто присвятив Церкву в Туреччині Пресвятому Серцю Ісуса.

  • 11 Червень 2024 (12:00)

    8–9 червня у Канберрі (Австралія) відбувалася єпархіальна проща. У ці дні при храмі святого Володимира зібралися духовенство та вірні з Мельбурна, Сіднея, Ардіру, Джілонгу, Брізбена та Перта. Прочан щиросердечно приймали місцеві парафіяни на чолі з адміністратором храму о. Володимиром Калінецьким.

    Перший день прощі розпочався Архиєрейською Божественною Літургією, після якої було багато спільної молитви, розважань, духовних розмов та дружнього спілкування.

  • 11 Червень 2024 (11:59)

    Віцепрезидент Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE), підбиває підсумки голосування за депутатів Європарламенту, наголошуючи на обов’язкові «будувати суспільство і Європу солідарності», де справді є місце для всіх, також і тих, хто перебуває у складних життєвих обставинах.

     

  • 11 Червень 2024 (11:57)

    10 червня відзначила 105-й день народження с. Ольга Ладжун, ЧСВВ, монахиня-василіанка з монастиря Пресвятої родини в м. Хуст.

    Про це повідомляє Провінція Пресвятої Тройці сестер Чину святого Василія Великого в Україні.

    Сестра Ольга мешкає у спільноті монастиря Пресвятої родини в Хусті Закарпатської області.

    З нагоди свята багато сестер у монашестві, друзів і добродіїв зібралися на подячну Архиєрейську Літургію, яку очолив владика Ніл Лущак, єпископ Мукачівський.

  • 11 Червень 2024 (11:56)

    Ще одного священника викрадено у штаті Кадуна на північному заході Нігерії.

    Генеральний вікарій єпархії Кафанчан, Нігерія, засудив викрадення ще одного священника в цьому районі. Про це повідомляє англійська служба Vatican News.

    “Ми молимося за безпечне звільнення отця Укеха, – сказав отець Еммануель Казах Фавех, – та водночас ми засуджуємо безперервні викрадення з метою викупу невинних і беззахисних громадян наших парафій”.

  • 10 Червень 2024 (17:31)

    Уже цього четверга Апостольський Престіл оприлюднить важливий документ. Він стосуватиметься розуміння папства. Мета його публікації – зміцнення діалогу з некатоликами та підготовка шляху до визнання примату Папи іншими християнськими спільнотами.

  • 10 Червень 2024 (16:51)
    Формувати майбутніх священиків, щоб «вони дійсно могли були батьками, тобто отцями. А правдивий отець любить так, що він готовий віддати своє життя заради своїх дітей», – зазначив у інтерв’ю для Радіо Ватикану-Vatican News о. Петро Береш, Ректор Ужгородської греко-католицької богословської академії. Він говорив також про служіння цієї академії в час війни, про важливість того, щоб душпастирі говорили до людей рідною для них мовою та про потребу передавати семінаристам спадщину підпільної Церкви.
  • 10 Червень 2024 (16:50)
    Вдруге здійснивши візит до міської управи Вічного Міста, Папа Франциск поділився думками про його універсальне покликання, побажавши, щоб Святий Рік став можливістю проявити якнайкращі риси.
  • 10 Червень 2024 (16:44)

    Закликаємо всіх приїхати до Швейцарії і разом шукати шляху до запобігання Третій світовій війні. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у 121-й тиждень великої святотатської війни в Україні, яку російський окупант приніс на нашу мирну землю.

    Як зазначив Предстоятель, останній тиждень, як і попередній, мабуть, увійде в історію як тиждень із найбільшою кількістю щоденних втрат російського війська на території України — щодня гине понад тисячу російських солдатів.

  • 10 Червень 2024 (16:43)

    Протягом 6-9 червня у державах ЄС відбулися вибори до Європарламенту. Вже завершилося голосування у 27 країнах, явка склала 51%, що є рекордно високим показником за останні 30 років. За попередніми результатами, Європейська Народна Партія залишиться з найбільшим представництвом, а низка правих партій додали підтримки.

    Європейську Народну Партію прийнято визначати як правоцентристську. При цьому до її складу ходять такі політики як Дональд Туск, який представляє загальний мейнстрим ЄС і його складно назвати правим. ЄНП стане основою для формування нової коаліції. 

  • 10 Червень 2024 (16:37)

    Щороку місяць гомосексуальної гордості демонструє певні тенденції сприйняття / не сприйняття пропаганди ЛГБТ. Останнім часом простежуються досить цікаві тенденції в США, де власне і зароджуються тренди. Цього року спостерігається зменшення активності бізнесу в підтримці так званих проєктів, що викликано торішніми бойкотами за участю консервативної громадськості.

  • 10 Червень 2024 (15:08)

    Новий фільм “Ісус спраглий: Чудо Євхаристії” отримав високі касові збори, зібравши 2 141 273 дол. та посівши перше місце за показником середнього значення на екран за всі три дні першого показу.

  • 10 Червень 2024 (12:18)

    Кілька десятків років у Державній та університетській бібліотеці імені Карла фон Осецького в Гамбурзі пролежав непоміченим фрагмент папірусу грецькою мовою.

    Відкриття рукопису під інвентарним номером P.Hamb.Graec. 1011 зробили папірологи Лайош Беркес з Берлінського інституту та його колега Габріель Накі Маседа з Льєжського університету в Бельгії.

    Папірологи розшифрували фрагмент рукопису – найранішого примірника апокрифічного Євангелія від св. Томи. Стародавній рукопис описує дитинство Ісуса.

  • 10 Червень 2024 (12:09)

    Ініціатива місцевої конференції чернечих орденів має на меті розповісти відвідувачам про особливості богопосвяченого життя в сьогоденні, наголошуючи на тому, що воно є сучасним вибором.

    «Відкриті монастирі» – таку назву має ініціатива, яка в неділю, 9 червня 2024 р., вже одинадцятий раз була проведена в Нідерландах. В рамках її проведення тридцятка чоловічих і жіночих монастирів відчинили свої двері для зацікавлених. Захід відбувався під гаслом: «Яка твоя історія?».

  • 10 Червень 2024 (12:07)
    Координаційний комітет Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між католицькою та православними Церквами зустрівся на початку червня на півдні Італії, щоб обговорити проект спільного документа про богословські й канонічні питання на шляху до єдності, розпочавши розгляд богословських аспектів Filioque та непомильності Папи.

Сторінки