Публікації

  • Вівторок, Червень 28, 2022 - 13:06

    1. Часто сповідайся. 

    Сповідь звільнює нас від звикання до гріха і дає можливість почути Божий голос

    2. Спільність з Церквою. 

    Вчення Церкви повинно формувати невід’ємну частину нашої ідентичності

    3. Контактуй з Божим словом. 

    Ми повинні поглинати Писання і дозволити, щоб воно, його мудрість і напрям поглинули нас

    4. Час на розпізнання. 

    Ми повинні виділити час. Ми ніколи не навчимось чути Божий голос, якщо будемо занадто зайнятими нашими планами і ідеями.

  • Вівторок, Червень 28, 2022 - 13:04

    Народився святий Іриней (бл. 130–202) у Смирні (нині Ізмір, Туреччина) та вже в юності став учнем святого Полікарпа (учителем якого був апостол Йоан).

  • Понеділок, Червень 27, 2022 - 13:41

    Звички і рутина формують наш досвід і наше життя. Це також стосується участі в Літургії, яка може стати для тебе чимось більшим, ніж просто звичкою. Участь в Літургії – це найвища форма молитви, і вона повинна бути духовною зустріччю з Христом.

    Вартує переосмислити звиклу схему участі в Літургії для того, щоб більше розуміти її і приймати ті дари, які нам даються під час Служби Божої.

    Святий Іван Віаней колись сказав: «Якби ми насправді розуміли Літургію, то померли б від радості».

    Ми пропонуємо тобі 7 лайфхаків як отримати якомога більше від участі в Літургії:

  • Субота, Червень 25, 2022 - 11:06

    Так звана «католицька більшість» змогла відкинути діючий впродовж майже 50 років закон, який легалізував аборти в США.

    І хоча «рішення Доббса» не достатньо для захисту ненароджених на національному рівні, тим не менше воно символізує велику перемогу десятиліть зусиль захисників життя культивувати і поширювати юристів, спроможних заперечити сумний прецедент Рое та дозволити країні обрати інший шлях.

     

    Цікаво (але не дивно), що п‘ятеро суддів, котрі проголосували за відкинення «Рое проти Вейда» є практикуючими католиками або отримали католицьке виховання.

  • Четвер, Червень 23, 2022 - 10:33

    У «Катехизмі Католицької Церкви» Євхаристія описується як «джерело та вершина нашої віри». Знайти час на адорацію Пресвятих Дарів буває насправді дуже важко. Однак якщо тобі вдасться-таки тривати на молитві перед Господом із відкритим серцем, результат тебе здивує!

    І коли вони їли, Ісус узяв хліб, благословив, розломив і дав їм, кажучи: Беріть, це моє тіло. Потім узяв чашу, воздав хвалу, дав їм, і пили з неї всі. Та й сказав їм: Це моя кров Завіту, що проливається за багатьох (Мк 14, 22‑24).

  • Четвер, Червень 23, 2022 - 10:31

    «Хто їсть моє Тіло і п’є мою Кров, той має життя вічне, і я воскрешу його останнього дня», (Ів. 6, 54)

    У четвер по неділі всіх святих у церковному календарі Української Греко-Католицької Церкви маємо свято Торжественного поклоніння пречистим Тайнам тіла і крові Господа нашого Ісуса Христа. З огляду на будний день, його урочисте відзначення зазвичай переносять на неділю. Воно відоме також під назвою Свято Пресвятої Євхаристії.

  • Четвер, Червень 23, 2022 - 10:11

    Католицька Церква навчає догму під назвою «транссубстанціація», яку Катехизм пояснює таким чином: «Через освячення хліба і вина здійснюється зміна цілої сутності (substantia) хліба в сутність Тіла Христа, Господа нашого, і цілої сутності вина в сутність Його Крові» (ККЦ 1376).

    Це означає, що в той час як вигляд хліба і вина залишається, сутність – повністю змінюється (Божою силою) в Тіло і Кров Христа. Це вчення базується на Писанні і традиції та залишається незмінним по своїй суті ще від часів апостолів.

  • Середа, Червень 22, 2022 - 11:50

    Томас Мор (1478–1535) народився в заможній лондонській сім’ї. Отримав добру освіту, навчався в Оксфорді, однак за наполегливістю батька мусив полишити свої вподобання і розпочати вивчаення права. Добре знав грецьку мову та підтримував стосунки з визначними людьми свого часу, особливо з Еразмом Ротердамським. Скуштував монашого життя у картузів, відкрив покликання, як світської людини, але приєднався до світських францисканців. В 1505 році одружився, мав чотири доньки, однак в 1511 році дружина померла.

  • Субота, Червень 18, 2022 - 18:57

    Для того, щоб бути будівничими миру, треба спочатку мати його в собі. Тривають інтенсивні напади на кожного з нас, треба тривати в боротьбі за те, щоб мир був в мені.

     
    Приклади трьох витязів царя Давида показують, що наша боротьба може мати різні форми і фронти, але без Божого миру ми не в стані зробити нічого.
     
    До Вашої уваги відео-блог доктора теології Орисі Уської
     

  • Субота, Червень 18, 2022 - 16:46

    Вчини, Господи, щоб я не був нічиїм ворогом, але товаришем того, що вічне і тривале. Щоб я не вступав у суперечки із моїми найближчими; а коли б я це вчинив, щоб швидко з ними помирився. Щоб я ніколи не задумував зла супроти нікого; а якби хтось запланував щось поганого супроти мене, щоб я вийшов з цього пригноблення без шкоди і без потреби вчинити кривду тому, хто це зробив.

    Вчини, щоб я любив, прагнув і досягав лише того, що є добрим. Щоб я бажав усім людям лише щастя і нікому не заздрив. Щоб мене ніколи не потішала зла доля того, хто мене скривдив.

  • Субота, Червень 18, 2022 - 16:33

    Народилася Єлизавета (1129–1164) в Бонні, у німецькій сім’ї, залученій у життя Церкви.

    У 12 років дівчинку, змалку тиху й терпливу, віддали на виховання в бенедиктинський монастир у містечку Шонау. Тут вона відкрила покликання й 1147 року приєдналася до сестер. Її аскезу й умертвіння поглиблювала тяжка тривала хвороба, яка завдавала дівчині не лише тілесного болю, а й психічних страждань. 1152 рік став для Єлизавети переломним: фізичні страждання призвели до нервового зриву. Проте опісля Господь обрадував її благодаттю містичних досвідів.

  • Середа, Червень 15, 2022 - 14:20

    На різних етапах свого життя людина досвідчує пустку всередині. Добра Новина полягає у тому, що Ісус Христос прийшов у світ заповнити нашу пустку Собою.

    Про пустку всередині розповідає доктор теології Орися Уська.
     
  • Середа, Червень 15, 2022 - 11:39

    За 12 років мого подружнього життя із військовослужбовцем, багато цивільних жінок говорили так про мінливість і непередбачуваність військового способу життя. Сімейне життя в армії ― це постійна адаптація, зміни та гнучкість.

  • Вівторок, Червень 14, 2022 - 18:47

    Вчора було свято Святого Антонія Падуанського. Тому пропонуємо вам фільми про цього святого, щоб дізнатися про нього більше

     " Велика небезпека християнина полягає в тому, щоб проповідувати і не практикувати, вірити, але не жити відповідно до того, у що вірять.

    Терпіння - це опора душі, і контролює і захищає її від будь-яких збурень.

    - Дихання життя - це благодать Святого Духа, і коли Бог вливає його в обличчя душі, немає сумнівів, що душа піднімається від смерті до життя.

    - Милосердя - це душа віри, вона робить її живою. Без любові віра вмирає."

     

  • Понеділок, Червень 13, 2022 - 11:56

    Фернандо ді Бульоєс (1195–1231) народився в Лісабоні (Португалія), у шляхетній родині.

    У 15 років вступив в орден каноніків регулярних святого Августина, далі навчався в Коїмбрі. Отримав грунтовні знання з біблістики, патрології, природничих наук, добре знав латину. 1220 року, невдовзі після свячень, став свідком повернення тіл францисканських місіонерів-мучеників. Запрагнув наслідувати їхній запал і приєднався до братів менших, узявши ім’я Антоній. Одразу був висланий на місію, однак повернувся через стан здоров’я.

  • Субота, Червень 11, 2022 - 12:04

    На сторінках Нового Завіту святий Варнава вперше згаданий у книзі Діянь апостолів. Був із Кіпру, за походженням євреєм із коліна Леві, родичем євангеліста Марка (Кол 4, 10).

    Невідомо, коли Варнава прийшов у Єрусалим; імовірно, це було пов’язане зі служінням левіта. Деякі дослідники вважають його учнем Гамалиїла, у якого навчався й апостол Павло. За святими Климентієм і Євсевієм, він належав до грона 72 учнів Христа.

  • Субота, Червень 11, 2022 - 11:49

    Подія Зіслання Святого Духа є ключовою кожного року, однак цього року вона має особливу вагу, враховуючи часи, в які ми живемо.

    Ці часи мають слід непевності, страху, незнання як з цієї ситуації виходити, думок про те, чому так сталося і що робити далі.

    Однак, немає нічого нового під сонцем. Новий Завіт міститься в Старому, а Старий в Новому розкривається.

    Про передісторію, саму подію зіслання Святого Духа та наслідки, які вона має для нас розповідає доктор теології Орися Уська.

     

  • Субота, Червень 4, 2022 - 14:09

    Що чекає на нас, якщо ми повністю проженемо Бога з нашого життя? Хто посяде Його місце? Чи живемо ми в епоху Антихриста?

    Це лише кілька запитань, на які намагається відповісти видатний священник, філософ і апологет архієпископ Фултон Джон Шін у своїй книжці « Комунізм і совість Заходу». Ця книжка під час війни, що зараз точиться на нашій землі, може пробудити нашу совість. Подаємо уривок із цього твору.  

    Нова ера

  • Субота, Червень 4, 2022 - 13:59

    Асканіо Караччоло (1563–1608) народився в місцевості Вілла-Санта-Марія (Італія), в аристократичній родині. Освіту й релігійне виховання отримав удома.

    У 22 роки він тяжко захворів і, просячи Господа про порятунок, пообіцяв присвятити життя служінню Божим справам і людям. Після одужання вступив у семінарію. Вивчав теологію. 1587 року отримав свячення та вступив до неапольського братства священиків, яке опікувалося в’язнями, засудженими до страти й невиліковно хворими.

  • Субота, Червень 4, 2022 - 13:57

    Каплиця Вознесіння розташована на Оливній Горі, в районі Ат-Тур Єрусалиму. Є частиною більшого комплексу, що складається із першого християнського храму і монастиря. Тут розміщений камінь, на якому, за традиційним віруванням, є слід ноги Ісуса, Котрий з цього місця вознісся на небо після Воскресіння.

     

Сторінки